TRIBUNALS

Manos Limpias assegura que la infanta fou "cega voluntàriament"

L'acusació popular diu que Cristina de Borbó era conscient dels beneficis que obtingué a través d'Aizoon

El sindicat Manos Limpias, representat per Virginia López Negrete, ha exposat el seu informe en la recta final del cas Nóos. L'acusació popular manté que la infanta Cristina "sabia i va saber molt bé el que estaven fent des del primer moment". Negrete ha fet un incís en els estudis de la germana del rei, Felip VI, i ha defensat que tenia prou coneixements per entendre tot el que signava.    

Manos Limpias acusa Cristina de Borbó com a cooperadora necessària a títol lucratiu dels dos delictes fiscals dels que la Fiscalia imputa al seu marit , Iñaki Urdangarin. I tot i que el Ministeri Fiscal no presenta acusació contra ella, sí que ho fa Manos Limpias, que li demana 8 anys de presó.

Negrete ha assegurat que la infanta "es va beneficiar de manera conscient" dels beneficis fiscals obtinguts d'Aizoon, societat que comparteix amb el seu marit, i que l'entitat es creà per canalitzar els doblers que cobrava el seu marit, Iñaki Urdangarin. D'acord amb l'advocada, Aizoon va néixer com una "societat instrumental" i "caixa comuna"; i la infanta n'estava al corrent. 

Es tractava d'una entitat "simulada", ha apuntat l'advocada. "El que hi havia i hi ha darrere d'Aizoon no és més que un matrimoni que va abusar d'una societat per obtenir uns beneficis fiscals i modificar el seu règim econòmic matrimonial", de separació de béns a guanys, ha dit López Negrete. 

L'acusació popular ha mencionat també Namasté 97, una societat que la infanta i Urdangarin compartien abans d'Aizoon i que ha dit que també feien servir per canalitzar els ingressos. "No estava ben vista perquè hi havia dos menors" i es va destruir, ha assegurat Negrete referint-se als dos primers fills del matrimoni.

L'advocada també ha destacat "l'afany d'abusar del fisc, no serien investigats perquè la infanta seria un escut fiscal". Negrete ha definit així la infanta com una figura de protecció però que optà "per la seva pròpia ignòrancia com una excusa per protegir-se davant possibles reclamacions de culpabilitat". "Fou cega voluntàriament", ha recriminat Manos Limpias.

D'altra banda, l'acusació popular sol·licita 26 anys i mig de presó per a Urdangarin i 22 anys i mig per al seu soci Diego Torres. A més, ha deduït testimoni contra 11 persones que declararen en el judici, entre les quals hi ha la secretària d'Urdangarin, el seu nebot i presumptes treballadors fantasmes de l'Institut Nóos.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF