MEDI AMBIENT
Balears 24/03/2017

Mallorca a peu

El Consell vol tancar la legislatura gairebé doblant els quilòmetres de camins per a senderistes

Carmen Buades
4 min
Mallorca a peu

PalmaUna gran ruta circular que permeti fer, a peu, la volta a l’illa. Aquest és l’objectiu (a llarg termini) del Consell de Mallorca, que ja té en marxa la creació de la ruta entre Lluc i Artà i que, a més a més, ha engegat l’obertura de camins per fer arribar la Ruta de Pedra en Sec a tots els trams de la Serra.

“La ruta circular és un projecte a molt llarg termini”, explica Sandra Espeja, consellera insular de Medi Ambient. Es tractaria, de fet, de connectar quatre rutes, una de les quals encara no ha entrat en la fase d’estudi. Així, es recorreria la serra de Tramuntana, un segon tram aniria des de Lluc fins a Artà, un tercer des d’Artà fins a ses Salines i el darrer sortiria d’aquesta localitat i arribaria fins a Andratx.

“El Pla Especial Artà-Lluc (el GR 222) va estar cinc anys en un calaix i ara l’hem reactivat. L’aprovació inicial està feta i esperam que d’aquí a tres mesos es pugui obrir la ruta”, afirma la consellera.

Pel que fa a la resta, és un procés llarg: “La feina prèvia per començar a obrir camins de la ruta entre Artà i ses Salines ja està feta”, assegura Espeja, “i la nostra idea és acabar la legislatura havent fet el mateix amb ses Salines-Andratx”.

El procés a l’hora d’obrir una ruta requereix, a banda d’un estudi per part del Consell que determini quins són els millors camins per on es podria passar, una tasca amb els ajuntaments per tal d’obrir-los, posar en marxa expropiacions -si es tracta de finques privades- o redactar convenis per garantir el dret a pas en cas que s’arribi a un acord entre els propietaris i la institució insular. Després es posa en marxa el procés d’adequació del camí i de senyalització per tal que passi a formar part de la ruta.

“Cada vegada va calant més la idea que s’han de recuperar els camins, encara que faci 30 anys que estan tancats”, diu. Josep Manchado, director insular de Medi Ambient, explica que “fa un temps, amb la normalització de l’ús del cotxe, la gent va deixar d’anar pels camins i els propietaris ho varen aprofitar per tancar”. Cada vegada hi ha més consciència -indica Manchado- de la necessitat de recuperar aquests camins: “Per comprovar-ho, basta veure les mobilitzacions ciutadanes de les darrerer setmanes per reobrir camins a la zona de la Vileta”.

Obrir camins és una oportunitat també per “fer que la gent connecti més amb el territori” i això, considera Espeja, “fa que augmenti l’interès ciutadà per conservar el patrimoni que té Mallorca”.

Per aquest motiu, la intenció del Consell és obrir durant aquesta legislatura tants quilòmetres de camí com sigui possible: “Si senyalitzes un tram i els ciutadans perceben que és públic, ja no hi ha possibilitats que el tornin a tancar”, apunta Manchado. A l’inici de la legislatura hi havia 149,5 quilòmetres de ruta, la gran majoria dels quals a la Serra. Ara n’hi ha 164 i la intenció és acabar la legislatura havent-ne obert 110 de nous per tota l’illa: això suposaria gairebé doblar la distància que es pot recórrer.

“A molt llarg termini, el que seria ideal és que la gent es pogués moure de poble a poble a peu”, afirma Espeja. En aquest sentit, el director insular afegeix que els agrada “la idea de poder sortir des del mateix centre dels pobles; de fet, estan molt interessats a poder formar part de la ruta”.

Beneficis per als pobles

Des del Consell de Mallorca expliquen que són diversos els municipis que s’han posat en contacte amb ells per iniciar el procés d’obertura de camins que els connectin a la Ruta de la Pedra en Sec. En alguns casos ja se n’estan estudiant les possibilitats (com a Santa Maria del Camí , Palmanyola i Lloseta, on s’obrirà properament un refugi nou).

“Tothom hi està interessat perquè el turisme de senderisme és una activitat que revitalitza molt els pobles”, afirma Manchado: “No venen en cotxe i són turistes tranquils que no contaminen i que arriben, consumeixen als establiments locals i després continuen la seva ruta”.

Aquest fet ha provocat, en paraules del director insular, que la Ruta de Pedra en Sec hagi passat “de ser una línia a convertir-se en una espècie d’espina de peix”, perquè s’han anat fent connexions entre els pobles que l’envolten per tal de fer-los arribar als camins que estan marcats pel GR.

“Altres pobles, com Esporles, ens demanen connectar-se, per exemple, amb la UIB”, explica Manchado, “i hi ha el projecte d’unir el terme municipal de Palma amb Puigpunyent per tal de poder arribar a la Ruta de Pedra en Sec des de la mateixa ciutat, a través del nou tram entre Puigpunyent i Estellencs”.

Després d’obrir la ruta entre el monestir de Lluc i Artà, s’intentarà fer connexions i ramificacions similars a les de la serra de Tramuntana, com per exemple unir Llubí amb Santa Margalida o amb Maria de la Salut.

La possibilitat de recórrer Mallorca poble a poble per camins públics i senyalitzats encara queda enfora i, de fet, no serà fins com a mínim la propera legislatura que quedarà enllestida la ruta circular. Tot i així, des del Consell afirmen que ho tenen clar: d’aquí a un any s’hauran obert desenes de quilòmetres i la intenció del Departament de Medi Ambient és que aquests camins oberts es mantinguin a la ruta, no tornin a tancar-se i la població assumeixi cada vegada més com a seus els espais naturals.

stats