Publicitat
Publicitat

Mallorca envia 88.000 euros a l'Ajuntament de Quios per millorar la salubritat dels camps de refugitas

El Consell de Mallorca hi ha destinat 50.000 euros i la resta prové d'ajuntaments, particulars i empreses privades

Contribuir a millorar l'atenció sanitària als més de 140.000 refugiats que hi ha a l'illa grega de Quios és el principal objectiu que ha fet que l'organització Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació hagi lliurat directament a les mans de l'Ajuntament de Quios la xifra de 88.000 euros. Aquesta quantitat servirà perquè el Consistori grec pugui comprar directament allà equipaments sanitaris com ara tres desfibril·ladors, tres compressors d'oxigen, tres lliteres i mantes. A més, s'adquiriran medicaments, una màquina excavadora –valorada en 50.000 euros– per recollir bosses i armilles salvavides de la zona costanera, sobretot per poder arribar als trams de costa més inaccessibles, en particular a la zona est de l'illa. Finalment, segons ha informat aquest dimecres durant la presentació del projecte, la gerent del Fons Mallorquí, Antònia Rosselló, l'ajuda amb l'illa grega també inclou la contractació de personal local per a tasques de manteniment als camps de refugiats. En concret, es contractaran dues persones per una durada de 6 mesos, per un cost de 15.600 euros.

Tot plegat, una quantitat que l'organització mateixa s'ha estimat més enviar directament a l'illa a fi d' evitar el cost de transport i duanes que suposaria enviar aquest material des de Mallorca. Ho ha dit aquest dimecres al matí el president del Consell insular, Miquel Ensenyat, que ha afegit que d'aquesta manera també pot afavorir la reactivació de les pròpies empreses gregues. "No es tracta d'enviar coses, sinó de saber el que realment necessiten", ha dit.

Dels 88.000 euros que s'hi destinen, el Consell hi aporta 50.000 euros, procedents del pressupost del 2015. Això vol dir que la institució deixa oberta la possibilitat de destinar-hi més doblers del pressupost del 2016 "en funció de les necessitats". La resta, 33.000 euros, la completen aportacions dels ajuntaments de l'illa, donacions particulars i d'empreses privades, entre les quals la d'una coneguda cadena hotelera que s'estima més quedar en l'anonimat.

Una organització de més de 20 anys

El Fons Mallorquí és l'organització que gestionarà aquest enviament ja que, segons va dir Ensenyat, "és qui millor pot canalitzar aquest ajut i qui pot garantir que es faci de manera correcta". Paral·lelament, ha volgut donar les gràcies a la societat mallorquina, "que ha demostrat un cop més que és molt solidària i que confia en la feina que fa més de vint anys porta a terme el Fons Mallorquí de Solidaritat on se’l necessita”. 

S’espera que els principals beneficiaris d’aquesta línia d’ajuda sigui la població flotant de refugiats, que es calcula sobre una mitjana de 3.000 persones, malgrat que en els darrers mesos han passat per Quios 140.000 refugiats. Indirectament, també es beneficiarà la població local, ja que minvarà la pressió sobre el pressupost municipal a causa de la crisi humanitària. 

La gerent del Fons, Antònia Rosselló, ha explicat que “actualment el flux d’arribades continua amb el mateix ritme. De fet, el tancament de fronteres als Balcans ha provocat que la xifra de refugiats a Quios arribi a uns vuit mil. A aquesta situació, s’hi ha d’afegir que el vincle de l'Ajuntament de l’illa amb ACNUR acaba a final d’abril i després no se sap què pot passar”. 

La durada d’aquesta primera fase serà de sis mesos a partir de l’arribada dels recursos sol·licitats. D’aquesta manera, el projecte es desenvoluparia entre abril i setembre de 2016. La manera de fer feina del Fons mitjançant inversions directes permet ser flexibles davant els possibles canvis que la situació dels refugiats pugui patir en un futur. Segons Rosselló, “pel que pogués passar, ja hem establert contactes amb contraparts a Síria i a Líban per si fos necessari actuar allà”. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF