Publicitat
Publicitat

CONGRÉS

MÉS lamenta que al PSIB li costi assumir que són dos partits “iguals”

El document d’estratègia política dels ecosobiranistes dibuixa una formació ambiciosa i clau a Balears

MÉS vol que el PSIB el tracti com un partit gran i posa com a aval uns resultats a les urnes autonòmiques i municipals al 2015 que, segons la seva opinió, els socialistes no han acabat d’entendre. “Compartim govern amb un PSIB a qui li costa assumir les relacions d’igualtat que han imposat democràticament les urnes”, diu el document d’estratègia política que la formació ecosobiranista ha enllestit per al debat en el congrés del proper dia 12 d’abril, en el qual vol esdevenir una formació “per governar i transformar la societat. Volem guanyar eleccions, no només per canviar governs, sinó per construir governs de canvi”, afirmen.

Als comicis de 2015, MÉS pràcticament va duplicar els resultats electorals de l’anterior coalició de 2011. En l’àmbit municipal, és avui la primera força en nombre de batlies a Mallorca (17) i segona força en nombre de regidors (en sumen prop de 200 amb les diferents candidatures). La confluència exitosa de PSM i IniciativaVerds, a més de l’entrada de nombroses candidatures independents, ha decidit que no es conforma amb aquests resultats i que vol gestionar l’èxit. Per això prepara un congrés en el qual vol construir la base d’un partit madur, que ja no va de comparsa, i que pretén fer valer els seus resultats i la “capacitat” dels seus quadres.

Podem desgasta

El document d’estratègia política no s’oblida de l’altre company de viatge, Podem, que dóna suport extern a l’Executiu. Segons l’opinió dels seus autors, “sembla que Podem es vol construir l’espai polític a costa del desgast dels qui gestionen el canvi”, assegura, en clara referència a les polèmiques i tensions provocades per l’intent dels podemites de retreure al Govern el que consideren incompliments o, com en el cas de la facultat de medicina, projectes no pactats en cap moment.

En tot cas, la formació valora molt la capacitat d’unificar l’esquerra ecologista i sobiranista, la nombrosa incorporació de candidatures municipals, i el fet que “molta gent s’ha afegit al projecte directament com a militant de MÉS i no de cap partit membre. Gent independent que ha vist en MÉS l’eina útil per transformar i millorar la societat”. Per això, aspiren a mantenir com a objectiu prioritari l’increment de la militància ciutadana en temps de desmobilització i de poc prestigi de les organitzacions polítiques.

MÉS es veu com un partit clau en la nova etapa política a les Illes i aspira a “assolir l’hegemonia social i política per consolidar el canvi iniciat cap a unes Illes sobiranes, justes i sostenibles”. Els ecosobiranistes prioritzen l’equitat social, la revisió del model econòmic i la millora d’un finançament que han denunciat històricament com a eixos de feina.

No oblida, MÉS, que una de les claus del seu èxit és la unitat interna i la cohesió “que hem de protegir”. El document estratègic recorda amb encert que s’han de desterrar “pràctiques històriques de les esquerres, caricaturitzades a ‘La vida de Bryan’”, en referència a la divisió endèmica de l’esquerra.

IniciativaVerds vol esdevenir un ‘think-tank’ pel projecte col·lectiu de MÉS

La passa enrere de David Abril com a coordinador i de Fina Santiago com a portaveu d’IniciativaVerds que es formalitzarà en el congrés del proper dia 2 d’abril a Inca és una fita més en la confluència de totes les organitzacions que conformen MÉS i que es van resituant de cara a enfortir el projecte col·lectiu que avui aglutina l’esquerra ecologista i sobiranista.

En aquest sentit, la formació sorgida el 2010 de la unió d’Els Verds de Mallorca i Iniciativa d’Esquerres plantejarà en el congrés l’evolució cap a una espècie de ‘think tank’ amb la idea de reflexionar i aportar continguts a MÉS des de les sensibilitats pròpies d’IniciativaVerds, però sense cap aspiració d’acció política directa. En principi, segons va confirmar David Abril, “es preveu fer una assemblea mensual, on tots els militants i simpatitzants hi puguin dir la seva, perquè ens interessa especialment mantenir el contacte amb les bases i així enriquir el projecte polític de MÉS”.

Biel Frontera i Neus Truyol seran els substituts d’Abril i Santiago. “Al congrés s’aprofitarà per anar configurant un pla integral de transformació del model econòmic, social i ecològic, per presentar a cada illa com una regió europea en transició cap a un model global de sostenibilitat i per consolidar el projecte de govern per a una altra legislatura”.