MÉS vol canviar el sistema d'elecció dels senadors

Creuen que s'hauria d'ajustar a una "fórmula més justa" per als grups parlamentaris. Proposen una votació a una única persona i no conjunta

MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca volen que el Parlament modifiqui el reglament de la selecció dels senadors autonòmics. Si bé ara la votació es fa conjunta a partir d'una proposta dels grups majoritaris –per exemple, en la darrera ocasió es va haver de votar Francesc Antich (PSIB) i José Ramón Bauzá (PP) de manera conjunta–, ara demanen una votació individual.

El sistema que proposa MÉS és el mateix que l'elecció dels vicepresidents i secretaris de la Mesa del Parlament: un únic vot en què els més votats siguin els seleccionats, per ordre. "A més de ser més coherent, creim important modificar el sistema perquè vinculi més els senadors autonòmics a la cambra", ha explicat el diputat menorquí Nel Martí.

És a dir, se cerca un resultat "més vinculat al territori". Per part seva, la diputada Joana Aina Campomar ha expressat que "representarà moltes més maneres de pensar i amb més proporcionalitat".

No és l'única modificació que preveuen, ja que reclamen també que el treball dels senadors sigui més "transparent". Segons Martí, es proposarà que les compareixences dels senadors al Parlament es produeixin de manera ordinària dins cada període de sessions, i no d'una manera "molt esporàdica", com considera que passa a l'actualitat. També es demana que tots els grups parlamentaris puguin exposar la seva opinió respecte de cada una de les propostes.

L'ombra de l'article 155

Segons Martí, aquesta proposta "no té a veure amb la situació que tenim", en relació amb l'aprovació al Senat del polèmic article 155 –la intervenció autonòmica a Catalunya–. Ara bé, aquestes apreciacions arriben just després que la seva formació política hagi criticat obertament el PSOE per ser un "còmplice" de l'Estat amb l'aprovació d'aquest article.

Si bé és cert que el senador balear socialista, Francesc Antich, va decidir abandonar l'escó en el moment de la votació de l'article, el "malestar" continua dins MÉS per Menorca, ja que "un dels partits signants dels Acords pel Canvi ha donat suport directe o indirecte al 155". En aquest sentit, Martí ha rebutjat que s'usin les institucions per mostrar un posicionament a favor d'una situació o una altra. 

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF