Publicitat
Publicitat

MÉS per Menorca defineix com a "declaració de guerra" el discurs de Felip VI

La posició dels partits davant Catalunya continua polaritzant-se amb un PSIB incòmode

Els posicionaments dels partits balears sobre la situació política a Catalunya continuen polaritzant-se i allunyant-se de l'acord. Aquest dimecres, el portaveu de MÉS per Menorca al Parlament, Nel Martí, ha afirmat que el missatge que ahir va llançar Felip VI sobre la qüestió és "una declaració de guerra" pel que fa al seu "to, forma i contingut". 

Sense sorpreses: per ells, MÉS per Mallorca i Podem, el rei va ser "irresponsable" amb les seves paraules, va "alinear-se amb el PP més ranci" i va fer "un discurs indigne d'un cap d'Estat". En canvi, el PP i Ciutadans consideren que les seves declaracions varen ser encertades, va utilitzar paraules "clares i compromeses" i va "jugar el seu paper".

Tant el president del PP balear, Biel Company, com el portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, han fet referència a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució (que suposaria la suspensió de l'autonomia de Catalunya) i han assegurat que "el govern haurà de prendre decisions molt difícils de prendre", però que "és l'hora de la unitat" i "s'hauria d'impedir d'alguna manera una declaració unilateral d'independència".

Segons David Abril, portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, el rei va ser ahir "el millor portaveu del senyor Rajoy" i va "acusar la Generalitat de tots els mals d'Espanya"; i per Nel Martí (MÉS per Menorca), va "aixecar un mur encara més gran" en lloc de cercar el diàleg. En aquest sentit s'ha manifestat també Alberto Jarabo, secretari general de Podem, qui ha denunciat que Felip VI oblidàs "els catalans en el seu discurs".

La posició del PSIB és, com en l'àmbit estatal, la més complicada: critiquen el discurs perquè no va  apel·lar al diàleg, afirmen sentir-se "una mica" decebuts i asseguren que s'ha de treballar per "esgotar fins al darrer moment" les opcions per "construir ponts", ja que l'aplicació del 155 "seria un fracàs", en paraules de la diputada María José Camps.

No són paraules que convencin la resta dels partits que integren els Acords pel Canvi, ja que tots han demanat al Partit Socialista que es posicioni clarament contra les actuacions del govern central. Per Podem, el PSIB ha de decidir si fa costat a "un partit corrupte" o al diàleg. Per part seva, Jaume Font, portaveu d'El Pi (a qui Company ha acusat d'actuar amb "tebiesa"), ha considerat que qui ha de cercar una solució no és el rei, sinó "els homes i les dones que es dediquen a la política.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF