RELLEU

De Luis serà president per “engrandir l’Obra”

Divendres va acabar el termini per presentar-hi candidatures i és l’únic aspirant
L’advocat i empresari Josep de Luis serà a partir de febrer el nou president de l’Obra Cultural Balear, ja que no hi ha cap candidat alternatiu. / CLARA MARGAIS

Josep de Luis (Inca, 1971) serà el nou president de l’Obra Cultural Balear (OCB). Es va confirmar divendres horabaixa i així ho va avançar l’ARA Balears des de la web.

Jurista i empresari, l’inquer encapçala una candidatura de quinze persones de tot tipus. De Luis evita definir-se políticament. “Som una persona inquieta”, afirma, “però a un president de l’OCB se l’ha de veure com una persona transversal i capaç d’escoltar tothom; ara no toca definir-me”. Tot i així, l’encara candidat a la presidència de l’entitat va participar en la candidatura Sobirania per a les Illes en les passades eleccions generals com a aspirant al Senat. Va ser membre i secretari general de l’Associació de Joves Empresaris i, com a advocat, ha intervingut en la defensa del raper Valtònyc i en l’assessoria jurídica de l’Assemblea de Docents.

Segons De Luis, encara no tenen “línies programàtiques clares” pels curts terminis en què han hagut de construir la candidatura, però afirma que l’eix central de la seva actuació davant l’OCB consistirà a “tornar a fer que l’Obra tingui un paper central” en la vida pública i una alta “capacitat de mobilització”. Per l’inquer, l’Obra ha de ser “el pal de paller” de totes les persones amb “consciència de país”, i per això considera necessari revitalitzar l’activitat de l’entitat i “engrandir-la”.

Com a punt principal del seu futur lideratge al capdavant de l’OCB, Josep de Luis també destaca el paper que considera que ha de tenir l’Obra Cultural en la defensa dels drets lingüístics. “Ens posarem al servei de la Delegació del govern, dels cossos i forces de seguretat, de la judicatura, dels col·legis professionals, de tothom, per combatre les agressions i les situacions de discriminació lingüística que es produeixen”, assenyala.

De Luis també defensa un concepte ampli de cultura que reculli el clàssic lema de ‘Llengua, cultura i país’ de l’Obra Cultural, però que alhora tingui en compte visions més àmplies dels camps d’actuació. “Tenim una cultura pròpia pel que fa a l’empresa, al periodisme, a la navegació...”, diu De Luis. “L’Obra ha de promocionar i implicar-se en tots els tipus de cultura”, precisa.

Una junta plural

La llista que lidera De Luis inclou persones de diverses sensibilitats polítiques i d’arreu de Mallorca. El reforç a la vicepresidència serà per a Cati Eva Canyelles, sollerica i glosadora, mentre que l’economista Jaume Fiol n’assumirà la tresoreria; la regidora llosetina de Socialistes Independents, Pepi González, en serà la nova secretària.

A la resta de vocalies que formaran la nova junta de l’Obra hi trobam Aina Vidal, activista de Mallorca Lliure; Antoni Llabrés, economista; Antoni Riera Vives, periodista i col·laborador de l’ARA Balears; Mateu Català, vilafranquer i membre de Sa Revolta; Miquel Amengual, autor de L’independentisme a Mallorca; l’exconseller d’Unió Mallorquina Miquel Àngel Grimalt i Mahecor Mbengue, que impulsarà l’àrea d’Interculturalitat. També hi són Caterina Soler, Joan Mir, Catalina Siquier, Mateu Català i Maria Antònia Ferrer.

Pel futur president, aquesta pluralitat de noms reflecteix “la diversitat de l’Obra i la diversitat d’aquest país”.

Des que se sabia que hi hauria eleccions a l’Obra, fins i tot abans que es convocassin, les persones que formen la candidatura i d’altra gent que no serà part de la futura junta però que li dona suport es varen començar a moure per construir la llista que presidirà l’entitat.

Sense més candidatures

Abans del tancament del termini per presentar-s’hi, s’especulava que membres de la junta sortint, com Lila Thomàs, podrien encapçalar una candidatura alternativa a la de De Luis. Finalment, però, s’ha tancat el termini amb una sola llista transversal, que passarà a formar la nova junta de l’Obra Cultural Balear després de l’assemblea que ha de tenir lloc al febrer.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF