Publicitat
Publicitat

L’oposició no consentirà una “reducció democràtica”

Hi veu una “cortina de fum” i que el PP vol perpetuar-se

Si el Govern ven la reducció de diputats com una mesura d’estalvi, l’oposició la veu com una retallada democràtica. I si normalment l’oposició té poc a fer en les decisions que pren el Govern, en aquest cas el seu paper és determinant, perquè la modificació de la Llei electoral requereix una majoria qualificada de dos terços i, per tant, el vot favorable d’almenys un dels dos grups de l’oposició. Després de les primeres valoracions que varen fer els seus portaveus, molt haurien de canviar les coses perquè el PSIB o la coalició MÉS permetessin l’aprovació de la proposta de Bauzá.

Tant la socialista Francina Armengol com l’ecosobiranista Biel Barceló coincidiren a advertir que la proposta redueix la representativitat i pot provocar un desequilibri en la proporcionalitat entre illes. També coincidiren a qualificar-la com una nova “cortina de fum” per intentar desviar l’atenció de qüestions que preocupen als ciutadans com a conseqüència de la seva gestió. “Què deu voler tapar amb aquesta reiteració de proposta?”, es va demanar Armengol, qui deixà clar que el seu partit no està “ni per la reducció de la democràcia ni de la representativitat de cada illa”. La socialista recalcà que el seu grup ha fet propostes per reduir despesa que el PP no ha aprovat i deixà entreveure que la intenció de Bauzá no és reduir despesa, sinó democràcia. Amb tot, avançà que no s’hi pronunciaran fins que el text entri al Parlament balear.

“El PP és especialista a tapar la seva nefasta gestió amb debats absurds que rompen consensos”, apuntà Barceló, qui considerà “intel·ligent” per part dels populars plantejar una opció “populista” que, en realitat, amaga un interès per “eliminar l’alternança i perpetuar-se en el poder”. El diputat advertí que el canvi en les regles del joc no només facilitaria l’accés al poder dels conservadors i dificultaria la representació de les minories, sinó que s’incrementaria el percentatge de població que veu com el seu vot no obté representació. Per això, el portaveu de MÉS plantejà la necessitat de remar en direcció contrària i davallar la barrera del 5% de vots que s’exigeix ara per optar a l’escó fins al 3% o el 0%. Pel que fa a l’estalvi, recordà que el PP rebutjà la seva proposta de canviar sous per dietes i apuntà que es podria limitar la despesa electoral. Barceló criticà també les maneres i que sigui el Govern, i no el grup popular, el que “digui al legislatiu com ha de ser”, la qual cosa evidencia, segons ell, que Bauzá no té clara la separació de poders.

Forces sense representació, com EU, El Pi i UPyD també rebutjaren la proposta de Bauzá.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF