FOC A LA SERRA
Balears 02/08/2013

L'oposició dubta de la "gestió impecable"

La consellera Riera enumera dades del dispositiu, però no respon a les crítiques que relacionen retallades amb mancances en prevenció

Jaume Perelló
3 min

Palma.El Govern ho havia anunciat i ho va complir. Va comparèixer voluntàriament a donar explicacions de tot l'operatiu i les conseqüències del major incendi registrat a Balears, amb més de 2.335 hectàrees calcinades. Núria Riera, en contra del que havia demanat l'oposició, que volia el conseller de Medi Ambient, va repetir bona part de les xifres que precisament Gabriel Company havia explicat a la premsa dimarts. Riera va insistir que l'actuació de l'Executiu va ser "impecable" i que la primera descàrrega aèria va tardar només 16 minuts.

A més d'enumerar tots els cossos participants en el dispositiu i detallar els mitjans desplegats, Riera va voler replicar qualsevol crítica amb un genèric "s'ha gestionat de manera adequada" l'incendi. També va voler incidir que no hi hagué cap ferit ni cap dany personal.

En canvi, l'oposició va traslladar al Parlament el sentiment d'una part de la població i de molts "tècnics i bombers" que critiquen fonamentalment "les retallades en prevenció, ja que els focs de l'estiu s'apaguen a l'hivern", afirmà la diputada Pilar Costa, qui va denunciar que de l'any 2010 al 2013 l'Executiu ha reduït 18 milions d'euros la seva assignació a Emergències i Medi Ambient.

Tot i anunciar que no volen fer sang fins que "deixi de sortir fum de la Serra", Costa va anunciar que exigiran un debat seriós en el qual reclamaran a Bauzá i a Gabriel Company el pla forestal anunciat l'estiu de 2011, encara pendent d'elaborar-se.

Més dura encara va ser la diputada del grup MÉS, Fina Santiago, qui va afirmar que les unitats lleugeres rurals no es feren servir perquè "estan espenyades" i va demanar a Núria Riera que concretàs -sense aconseguir-ho- quants avions arribaren "en 16 minuts a l'incendi", ja que "els bombers que eren allà neguen que fos en aquest temps".

Santiago va assegurar que el conseller Company, quan parla dels efectius dels quals disposa Ibanat, "s'oblida" d'explicar que "cada temporada es reforçava el servei amb 40 o 50 persones que ara no es tenen". La diputada de MÉS va pronunciar una sèrie de preguntes referents a la gestió que s'ha fet per prevenir el foc, "un aspecte essencial i que s'ha vist afectat per la reducció pressupostària", que la consellera no va saber respondre. Li demanà per què les brigades de l'Ibanat s'han vist reduïdes amb dos o tres membres cadascuna, i va plantejar també un dels temes que més nombre de persones han estat qüestionant aquests dies: "Com és que la carretera Estellencs-Andratx no va actuar de tallafocs?", etzibà a Riera. "Jo li ho diré -apuntà Santiago-: "perquè no s'ha fet la neteja de voreres que pertoca a l'hivern, no es fa gestió forestal i això ha provocat que hi hagi una quantitat de combustible que ha fet progressar el foc", sentencià.

Tant per aquestes com per altres qüestions, Núria Riera va assenyalar que s'havia actuat escoltant els tècnics i que, pel que fa a les retallades, "hi ha el mateix nombre de persones".

En aquest punt, Pilar Costa es va mostrar especialment indignada afirmant que "ja està bé de mentir, no és cert que no s'hagi retallat a l'Ibanat. El 2012 s'acomiadaren 57 persones. No em digui que hi ha el mateix personal. De fet, el personal administratiu que admeten haver liquidat també feia feines relacionades amb la prevenció, ja que tramitava expedients de particulars que incompleixen la llei i que ara caduquen", assenyalà Costa.

Hi hagué poc debat perquè la consellera no va contestar els punts aportats per l'oposició, sinó que es limità a aportar dades i informacions sobre l'operatiu, sense respondre les nombroses qüestions plantejades per Costa i Santiago. Ambdues coincidiren a criticar repetidament l'absència de Gabriel Company i anticiparen que reclamaran l'elaboració d'un pla forestal, "perquè la prevenció és el més important", i perquè recordaren que el Govern l'anuncià després del foc de Morna i no l'ha elaborat.

stats