MALLORCA
Balears 17/03/2017

L’oposició es desmarca dels premis de la Diada

PP, El Pi i C’s abandonen la Junta de Portaveus del Consell perquè no poden entregar-se els Jaume II

Carmen Buades
4 min
Imatge d’arxiu d’una de les ballades de gegants que organitza anualment el Consell durant la celebració de la Diada de Mallorca, al passeig del Born.

PalmaEls grups de l’oposició al Consell de Mallorca varen plantar ahir el Pacte durant les negociacions per decidir a qui s’entregaran enguany (durant la celebració de la Diada) les medalles d’honor de la institució i qui podria ser fill o filla predilecte de Mallorca.

La indignació de Partit Popular (PP), Proposta per les Illes (El Pi) i Ciutadans va esclatar després de saber-se que durant l’acte que es durà a terme dia 24 d’abril per fer l’entrega de distincions no podran donar-se els premis Jaume II perquè, en el moment en què es va modificar la data de la Diada de Mallorca, no es va tenir en compte que el Reglament d’Honors i Distincions estableix el 12 de setembre com la data en què s’han de lliurar aquests guardons.

“Desgavells” i “despropòsits”

“No col·laborarem més amb aquest desgavell”, deien des d’El Pi després d’haver abandonat la Junta de Portaveus: “Això ha estat una sèrie de despropòsits que han anat un rere l’altre”. La formació que al Consell lidera Antoni Pastor ja va mostrar en el seu moment desacord per realitzar dos actes a l’any en lloc de fer la cerimònia de premis i la resta d’activitats al voltant de la nova data, el 31 de desembre.

“Amb l’excusa que és una mala data perquè coincideix amb la festa de l’Estendard de Palma, el Pacte ha plantejat el 24 d’abril, que servirà per embullar més la gent”, denunciava ahir Antoni Amengual, qui en el seu moment va presidir la comissió especial del canvi de data de la Diada, però va renunciar a encapçalar-la perquè considera que hi havia “falta de voluntat” a l’hora de fer “l’empenta definitiva per moure el dia”.

El portaveu del PP, Mauricio Rovira, va criticar que Podem, el PSIB i MÉS estan “fent el rídicul” i digué que havien decidit abandonar la Junta de Portaveus “en vista del desastre”.

A diferència d’El Pi, els populars varen presentar alguns noms de candidats a ser premiats, però tant el PP com Ciutadans varen negar-se a participar del debat per fer una selecció de les propostes. “No és normal que es faci un acte el mes d’abril”, va explicar Rovira, “i no volem participar en la decisió de no entregar els Jaume II, ni en l’organització ni en el ball de dates”.

Tot i així, el portaveu del PP va assegurar que, en cas que els partits del Pacte seleccionin alguna de les seves propostes com a premiades, els populars redactaran l’expedient que defensa de la distinció en el ple “per respecte als premiats, que s’ho mereixen”.

Tant El Pi com el PP i Ciutadans varen exigir ahir als partits del Govern insular que “reflexionin” sobre els canvis a la Diada i la no entrega dels Jaume II perquè, en cas contrari, no volen continuar participant de les decisions que s’hi preguin.

Catalina Serra, portaveu de Ciutadans, va denunciar que “s’hauria d’haver previst abans que el reglament no permetia entregar els premis un dia que no fos el 12 de setembre”, i va assegurar que aquesta “falta de previsió” va ser “la gota que fa vessar el tassó”.

Dilluns, els noms

Els partits del Pacte varen assegurar sentir-se “sorpresos” per la decisió de l’oposició i varen criticar que es reobrís un debat que ja donaven per tancat, sobretot després de la votació en el ple en què es va decidir deixar de celebrar la Diada el 12 de setembre.

Tot i així, varen decidir mantenir aquest dilluns una reunió en què Podem, MÉS i PSIB debatran quines seran les persones que rebran les medalles el mes que ve i si hi haurà títols de fills predilectes o adoptius.

“Esperàvem que l’oposició acceptàs el dictamen de la comissió que va canviar de dia la Diada, sobretot El Pi, que va estar a favor de deixar de celebrar-la el 12 de setembre”. Mercè Bujosa, portaveu de MÉS, explicava que, malgrat que l’oposició els havia anunciat que delegaven en el Pacte la selecció de premiats, els “hauria agradat que aquell conflicte quedàs enrere i tothom pogués participar del debat de propostes”.

Miquel Àngel Coll, portaveu del PSIB, assegurava per la seva banda que la plantada de l’oposició va ser conseqüència “d’un error greu que s’ha de reconèixer”, però també va opinar que “no és tan dramàtic que enguany no hi hagi premis Jaume II” per haver oblidat modificar el reglament.

En aquest sentit va manifestar-se també Aurora Ribot, portaveu de Podem a la institució insular, qui va acusar l’oposició de “tenir ganes de fer titulars fàcils” i de no voler “respectar l’acord de la comissió especial”. Així mateix, Ribot va llevar importància al tema dels Jaume II i, de fet, va assegurar que entén “com una possibilitat” que aquestes distincions deixin de dur el nom del monarca si ja no s’han de continuar entregant dia 12 de setembre.

Tant a Podem com al PSIB i a MÉS asseguren que agafaran algunes de les propostes que han fet el PP i Ciutadans a la llista de persones premiades perquè, “si no, serien uns premis ben poc institucionals”, però critiquen que no volguessin defensar els motius de la seva selecció i rebutgin participar en l’organització dels actes.

Si no hi ha més sorpreses, el 24 d’abril s’organitzarà un acte institucional en què s’entregaran les medalles d’honor i les distincions de fills predilectes i adoptius (si n’hi ha), mentre que dia 31 de desembre se celebrarà la Diada de Mallorca. Un altre dels embolics que queda pendent és com s’organitzaran el Consell i l’Ajuntament perquè la festa insular no trepitgi els actes de l’Estendard palmesà.

stats