L'oposició deixa sol el Pacte del Consell de Mallorca a l'hora d'assumir competències en Dependència

PP, Ciutadans i El Pi s'abstenen en el moment de ratificar l'acord al qual es va arribar amb el Govern

El Consell de Mallorca ha ratificat aquest dimarts la proposta acordada amb el Govern per fer efectiva la transferència de part de les competències en matèria de dependència a partir de l'any que ve. Però l'equip de govern ho ha hagut de fer tot sol perquè els tres grups de l'oposició (el PP, El Pi i Ciutadans) s'hi han abstingut per la "precipitació" amb què s'ha fet arribar l'acord a ple, la "improvisació" a l'hora de redactar-lo i la "dotació insuficient" que consideren que té el traspàs.

En total, l'acord implica transferir 4,25 milions d'euros al Consell per gestionar la residència Sant Miquel/Oms i el centre de dia Sant Miquel; al voltant de 450.000 més per gestionar el centre de dia de Can Clar i els serveis de promoció de l'autonomia personal de Son Bru, de Can Real i de Son Perxana; i més de 13 milions d'euros per finançar les places per a gent gran amb dependència a residències i centres de dia.

La presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver, ha definit el traspàs com una "fita molt important" i ha assegurat que es farà efectiu "amb tots els mitjans i personal necessari", però els portaveus de les tres formacions de l'oposició ho han qüestionat. En el cas de Ciutadans, per exemple, la seva portaveu, Catalina Serra, ha afirmat que es generaran duplicitats.

En el cas d'El Pi, la consellera Xisca Mora ha recordat que el traspàs implicarà nou personal a l'IMAS, però no en el servei de contractació que a partir d'ara haurà de gestionar les licitacions de centres que fins ara no eren de la seva competència, per exemple.

Per part seva, Catalina Cirer, del PP, ha assegurat que el traspàs "no es fa en les millors condicions", perquè "el Govern no ha mirat pels interessos de l'IMAS a l'hora de pensar en imports" i ha denunciat "certa improvisació", una crítica a la qual Puigserver ha respost dient que li hauria agradat "tenir una setmana més".

En defensa de la proposta ha sortit també Javier de Juan, vicepresident de l'IMAS, qui ha afirmat que, amb l'acord, l'ens serà "la primera institució en serveis socials no només de Mallorca, sinó de totes les Balears", i ha assegurat que aquesta "deu ser una de les millors transferències aprovades mai".

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF