COMPETÈNCIES
Balears 20/10/2017

Llum verda a la “fita històrica” de traspassar la promoció turística

El Govern transferirà als consells 6,8 milions d’euros i 7 milions addicionals fins al 2022

C. B. / A. T. / I. M.
5 min
Biel Barceló, ahir, acompanyat per les conselleres Pilar Costa i Catalina Cladera.

PalmaEls consells insulars assumiran les competències en promoció turística a partir del segon trimestre de l’any que ve. El Consell de Govern va aprovar ahir el traspàs de competències per a Mallorca, Menorca i Formentera, així com la revisió de l’acord d’Eivissa, l’única illa on ja es van transferir les competències l’any 2015 -i on s’ha revisat, a l’alça, l’acord.

Es compleix així el que el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, va definir com una “reivindicació històrica dels consells”, que en un principi havia de ser efectiva dia 1 de gener del 2018. Segons va explicar Barceló, la intenció és acabar enguany la tramitació perquè al mes de març o, com a molt tard, l’abril aquestes competències siguin assumides per les institucions insulars.

En total, el Govern distribuirà 6,77 milions d’euros entre els consells perquè puguin assumir la competència, als quals s’ha d’afegir una dotació addicional de 7 milions més a repartir entre el 2018 i el 2022 perquè els consells s’adaptin a la nova situació. La quantitat que arribi a cada illa dependrà d’una quota fixa -675.000 euros- i d’una de variable, que té en compte qüestions com la població flotant que té cada territori, les places d’allotjament turístic de les quals disposa o la superfície protegida.

D’aquesta manera, amb els càlculs fets pel Govern, el Consell de Mallorca rebrà 3,4 milions d’euros; el de Menorca, 1,17; el d’Eivissa, 1,4 -un 20% més del que ha rebut aquests dos anys- i Formentera, 149.000 euros més. Pel que fa als 7 milions d’euros addicionals, l’any que ve se’n repartiran dos i aquesta quantitat anirà reduint-se fins al 2022, quan es destinin a aquesta qüestió 600.000 euros.

Barceló va explicar també que es transferirà personal de l’Agència de Turisme de Balears (ATB) a les institucions insulars, però que, en qualsevol cas, el Govern mantindrà algunes competències, com l’estratègia econòmica o la creació de producte, perquè “el turisme és l’activitat econòmica més important de les Balears”.

No obstant això, s’haurà de “modificar l’estructura” de l’ATB “durant les pròximes setmanes” per assumir el nou paper, que inclourà, per exemple, el control de l’execució dels projectes que s’han de finançar amb l’impost de turisme sostenible.

Pitiüses

Satisfacció pel començament d’una “nova etapa”

Els consells insulars d’Eivissa i de Formentera estan satisfets per l’anunci del vicepresident, que dota amb 1,8 milions d’euros la major de les pitiüses per a la seva promoció turística durant l’any 2018 i Formentera amb “pràcticament un milió”, segons els càlculs de la màxima responsable de Turisme del Consell, Alejandra Ferrer.

A Formentera no només donen importància als doblers, sinó també a totes les possibilitats que s’obren ara arran d’aquest traspàs de competències. Alejandra Ferrer va destacar ahir la possibilitat de poder fer estadístiques turístiques, “fins ara només les feia l’Ibatur”, i va explicar que des del Consell creuen que això permetrà seleccionar millor les fires a les quals ara es promociona Formentera.

“Potser paga la pena abandonar fires més generalistes i centrar els nostres esforços a d’altres dirigides a sectors més concrets”, va explicar Ferrer, qui recorda que ara Formentera tindrà l’opció de triar “a on i amb qui” es promociona.

Una vegada que es tinguin dades exactes de quin és l’estat del turisme a Formentera, es dissenyarà l’estratègia a seguir i a on es destinen els doblers, però a hores d’ara Ferrer no ha fet pública cap despesa que des del Consell vulguin dur a terme a curt termini.

Per la seva banda, a Eivissa el president del Consell, Vicent Torres, va assegurar que “l’acord és bo” i dona importància a la quantitat. Segons els comptes del Consell, aquesta dotació suposa un increment del 21,5% de la dotació de la Promoció Turística fins a l’any 2022. “Tindrem un total de 2.246.000 euros, quasi 600.000 euros més del que teníem”, va sentenciar ahir el president del Consell.

Així i tot, Torres va voler ressaltar que el finançament del Consell d’Eivissa “ha de millorar més, sobretot perquè l’Estat encara ha de millorar el finançament de les comunitats autònomes”.

Menorca

Alegria per haver assolit “una fita històrica”

L’equip de govern del Consell Insular de Menorca va rebre amb alegria l’aprovació per part del Consell de Govern balear de fer efectiu el traspàs de les competències en promoció turística. La presidenta de la màxima institució menorquina, Susana Mora, va recordar que “amb aquesta mesura s’ha assolit una fita històrica” i s’ha atès “una demanda que des de feia molts anys es traslladava a l’Executiu autonòmic. No ha estat fàcil i molts equips de govern de diferent color polític ho han intentat sense èxit. A més, arriba en un moment clau per marcar el nostre propi full de ruta en promoció turística. És una eina imprescindible per consolidar i gestionar el model d’illa que volem, un model diferenciat de la resta de l’Arxipèlag”.

Mora també va enviar un missatge a l’anterior equip de govern del Consell, ja que per la presidenta “ara tan sols és necessari establir un calendari amb el Govern per fer efectiu el traspàs. Venim de quatre anys de paràlisi amb el Partit Popular”. I, més enllà dels nombres propis de l’operació, la consellera insular de Promoció Turística, Maite Salord, va ressaltar “la capacitat que tindrem per donar a conèixer com volem el nostre territori”. La consellera també va emfatitzar “el benefici que suposarà el repartiment per a Menorca perquè passam d’un 16,85% de l’any 2015 al 17,23% per al 2017. El Consell Insular rebrà l’any que ve poc més d’un milió i mig d’euros”.

D’altra banda, el Consell ha negociat amb el Govern millorar la partida, que, a través de la Llei de finançament, augmentaria en 250.000 euros anualment. Per tant, la institució disposarà de tres milions d’euros per a promoció turística. Finalment, cal destacar que el Consell assumirà la planificació sectorial que inclou l’aprovació dels plans de desenvolupament turístic i aquelles polítiques comunes amb altres administracions. L’acord inclou, així mateix, una transferència del personal necessari per poder dur a terme les funcions i els serveis que s’han de traspassar.

Ordenació turística, l’assignatura pendent de Mallorca

Una vegada que s’hagi fet efectiu el traspàs de la competència de promoció turística, serà el torn de l’ordenació turística, una competència que tots els consells excepte el de Mallorca ja tenen transferida i que, segons el calendari inicial marcat per la conferència de presidents, arribarà a Mallorca l’1 de gener del 2019. A la institució insular esperen que arribi, però asseguren que ja s’hi fa feina perquè, al cap i a la fi, l’ordenació territorial ja és de competència insular i, a través dels PIAT (Pla d’Intervenció d’Àmbits Turístics), s’estan prenent decisions que s’inclourien dins l’ordenació turística.

stats