DIADA DE MALLORCA

Llista dels premiats pel Consell de Mallorca 2016

FILL PREDILECTE

Ramon Llull

Missioner, filòsof, escriptor, creador de l’univers lul·lià... 700 anys després de la seva mort queden poques opcions d’homenatge a Ramon Llull, pare d’un llegat que continua viu segles després.

FILL ADOPTIU

Camilo José Cela

A més de rebre el premi Nobel, Cela va ser membre de la RAE, guanyador del Príncep d’Astúries de les lletres i del premi Cervantes. Enguany se celebra el centenari del seu naixement.

SERVEIS HONORÍFICS

Serafí Guiscafré

Aquest dramaturg, nascut a Artà, fou gerent del teatre Principal de Palma i fundà el Cor de l’Òpera. També va crear tallers de teatre, música, avituallament i costura per confeccionar vestuari.

PREMIS JAUME II

Club Palma Futsal

El Consell premia la trajectòria de l’Associació Esportiva Manacor-Palma Futsal, d’ençà de la seva creació el 1998. Enguany han estat subcampions de la Copa del Rei.

Associació Bany-Al-Bahar

La lluita per la recuperació dels camins públics ha estat una reivindicació bàsica de l’associació, que va ser protagonista en la compra de Planícia per part del Govern.

Grup de la UIB de relativitat

El grup de relativitat i gravitació de la UIB va participar en la primera detecció d’ones gravitacionals, descobriment clau per saber més sobre l’univers.

IES Juníper Serra

El guardó arriba l’any en el qual se celebren els 50 anys de vida de l’institut, que va néixer com un centre on formar professionals de l’hoteleria.

Jeroni Nadal Reus

Oftalmòleg expert en cirurgia de retina, Jeroni Nadal és un nom clau al món de la medicina oftalmològica. És tracta d’un investigador de visió artificial.

Bestard Mountain Boots

Les botes de muntanya de la família Bestard tenen més de 70 anys d’història. Actualment exporten a 35 països el 25% de la seva producció anual.

Marcus Cooper Walz

Acaba de guanyar una medalla d’or en la prova de K1 1000 metres. Aquest piragüista de 21 anys ja ha guanyat dues medalles més en campionats mundials.

Alexandre Abrines Redondo

Medallista olímpic a Rio, aquest jugador de bàsquet ha jugat un Mundial i ha recollit medalles en un Europeu sub-18 i en un Eurobasket sub-20.

MEDALLES D’HONOR

Luis Salom Horrach

Va ser un dels pilots mallorquins de motociclisme amb més premis de la història fins que va morir, el juny, en un accident durant un entrenament.

Bartomeu Suau Serra

Impulsor d’entitats socials i educatives per a joves, Bartomeu Serra és una persona compromesa amb l’esplai, la dinamització de barris i la tasca social.

El futbol del RCD Mallorca

Durant la celebració del seu centenari i, tot i trobar-se en hores baixes, el club rep el guardó pels seus èxits passats, així com per la capacitat de crear afició.

Climent Garau i Arbona

Palmesà de naixement, va ser el segon president de l’Obra Cultural Balear i va treballar per estudiar i difondre la realitat cultural i nacional de Mallorca.

Maria Antònia Oliver Cabrer

Escriu narrativa i poemes, però també ha fet assajos, guions i relats. Durant la seva carrera ha rebut nombrosos premis, com el d’Honor de les Lletres Catalanes.

María Carbonero Barceló

Pintora palmesana experta en personatges femenins, Carbonero acredita una carrera de més de 30 anys i va ser nomenada artista de l’any el 2010.

Gabriel Barceló Bover

Defensor de la cultura i la llengua catalana, Gabriel Barceló ha estat escriptor, traductor i un dels precursors de l’Escola Municipal de Mallorquí de Manacor.

Aires de Muntanya

Aquesta agrupació folklòrica, creada per dues germanes als anys 30, lluita per preservar la música i la dansa de Mallorca, i per mantenir-hi la llengua.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF