Balears 13/12/2016

La Llei turística treu a la llum les diferències entre els socis de govern del Consell d’Eivissa

Des del grup Podem del Consell troben que aquesta norma agreujarà els problemes d’habitatge que pateix l’illa, mentre que els socialistes aplaudeixen que la regulació els permetrà lluitar contra les il·legalitats

Armando Tur
2 min
Representants d'Eivissa i Formentera es troben amb Barceló i Armengol a la WTM de Londres

EivissaNo és el primer cop que aquest assumpte deixa en evidència la diferència de criteris dels socis de govern del Consell d’Eivissa, però sembla que el consens a què, per força, hauran d’arribar d'aquí a no gaire està molt lluny de ser una realitat. El Consell encara no ha pogut fer una valoració oficial i pactada entre els dos socis de govern de l’esborrany de l’avantprojecte que el Govern balear ha presentat a entitats, col·lectius i administracions. No ho ha fet perquè simplement no hi ha acord.

D’una banda, la vicepresidenta primera del Consell i portaveu del grup Podem-Guanyem, Viviana de Sans, ha criticat avui al programa 'Al Dia', d’IB3 Ràdio, aquesta llei i ha dit que agreujarà els problemes d’habitatge que pateix Eivissa. I ha afegit que està feta des d’un punt de vista “que pot anar bé a Mallorca o Menorca”, però no a les Pitiüses. A més, ha dit que el seu grup aposta per fer un canvi en l'àmbit estatal en la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), que és la llei en la qual ara s’emparen aquests lloguers turístics en pisos residencials, i ha arribat fins i tot a afirmar que “la intenció del Consell és deixar Eivissa fora d’aquesta regulació”, tot i que reconeix que “encara no s’ha negociat un posicionament oficial dels socis de govern”.

Però, des del despatx de davant del de De Sans, ocupat pel president del Consell d’Eivissa i secretari general dels socialistes, Vicent Torres, la llei es veu amb uns ulls totalment diferents. Allà, de fet, s’aplaudeix que “la regulació donarà eines al Consell per poder fer front als llits turístics il·legals” i que, segons alguns fòrums, ascendeixen fins als 50.000 a Eivissa. Cal destacar que ara mateix hi ha 78.000 places hoteleres legals a la Pitiüsa del nord, i només 10.000 places extrahoteleres legals a l’illa. A més, el director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, assegura que la proposta de De Sans de quedar fora de la regulació "podria ser denunciada pel Mercat Nacional de la Competència", tal com ha passat en altres indrets com les Canàries”, i diu que “no es pot fer aquesta afirmació sense haver consensuat una actitud entre els dos partits”.

Les diferències, al ple

Aquestes diferències de criteris entre els socialistes i els podemites no són noves i ja s’han fet paleses en dues ocasions en sessió plenària. Una vegada a proposta de Podem i l'altra vegada a petició del PP, el ple del Consell ha refusat tenir habitatges turístics en pisos residencials a l’illa d’Eivissa. Sempre amb els vots a favor de Podem-Guanyem i del PP, i els vots en contra del Partit Socialista.

Justament aquest punt és el que ha volgut recordar avui el grup popular del Consell, que ha exigit al president que "Eivissa quedi fora de la regulació, tal com va aprovar el ple". Així ho ha manifestat el conseller Vicent Roig, que ha destacat que “la resposta del president és una nova prova de submissió de Torres cap al govern de Francina Armengol”. El Partit Popular, a més, entén que aquesta llei turística és "l’inici del final" del model turístic de les Pitiüses, que "ha funcionat bé durant 40 anys i encara podria continuar funcionant".

stats