La Llei de residus que prepara el Govern prohibirà les bosses de plàstic d'un sol ús el 2019

Mentrestant, l'Ajuntament de Palma prohibeix que cap organisme municipal en faci ús

La Llei balear de residus que prepara el Govern prohibirà les bosses de plàstic d'un sol ús a partir de l'1 de gener del 2019, seguint la directiva europea aprovada el 2015. És la mateixa prohibició que intentà dur a terme mitjançant una ordenança l'Ajuntament de Palma però que es quedà en no res per manca de competència. 

Mentrestant, "el que volíem per la nostra ciutat ens ho aplicam com a institució", ha dit la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyols, que ha anunciat que a partir de l'11 de gener una instrucció prohibirà la compra de bosses de plàstic d'un sol ús a l'Ajuntament i a les empreses municipals.

Tot i això, durant tota la legislatura el Govern municipal no ha tingut la necessitat de fer cap compra de bosses. Si mai s'ha de fer "primer s'acabarà amb l'estoc i després ja no se'n compraran més", ha dit. 

L'Ajuntament va començar una campanya el passat mes de novembre, amb cartells i difusió, per demanar una reducció del consum de bosses de plàstic d'un sol ús que "ha tingut molt bona acollida", sobretot entre els comerços turístics. 

Segons el consistori, els consumidors utilitzen les bosses de plàstics d'un sol ús una mitjana de 12 minuts però duren de 150 a 500 anys en el medi ambient. Tan sols un 10% d'aquestes bosses es reciclen i el 90% restant "o bé s'incineren o bé acaben dins la mar", ha explicat Truyols. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF