INICI DE CURS CONFLICTIU
Balears 06/08/2013

L'incendi educatiu pren al Parlament

L'oposició registra iniciatives demanant al Govern que readmeti els directors cessats i retiri el TIL

Quim Torres
3 min

Palma.Dos incendis marquen l'escassa activitat estival de la política balear. Un és el de la Serra, amb interrogants que encara fumegen, i l'altre és el que pren en la comunitat educativa. En el primer foc, el responsable ja ha estat detingut. En el segon, l'oposició té clar qui és el "piròman": el Govern de José Ramón Bauzá (PP). I també té clar què ha de fer per extingir les flames: fer marxa enrere en l'aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (el polèmic TIL) i en els expedients sancionadors contra els directors dels tres centres de Secundària de Menorca cessats per la Conselleria. Ahir, el PSIB i la coalició MÉS presentaren iniciatives al Parlament i al Consell de Menorca en aquesta direcció perquè es debatin en sessions extraordinàries. Demà, en la reunió de la Junta de Portaveus i la Mesa del Parlament, el PP evitarà, previsiblement, que es debatin ara. Els socialistes també demanen a Bauzá que comparegui a la cambra.

L'oposició fa costat als directors de Menorca que han estat suspesos de feina i sou per no aplicar les instruccions de la Conselleria a l'hora d'implementar el TIL, el decret que entra en vigor el proper curs i que rebaixa les hores de català a l'ensenyament i incrementa les d'anglès i castellà. Consideren, com ells, que aplicar les instruccions de la Conselleria és incomplir la Llei Orgànica d'Educació (LOE) perquè implica modificar el projecte educatiu aprovat pel consell escolar del centre, malgrat que la llei fixa que és el consell escolar que ho ha de fer. I auguren més casos com el de Menorca, perquè altres centres es trobaran en la mateixa situació. Educació, en canvi, manté que no s'incompleix la LOE i que no s'ha de tornar a reunir el consell per fer correccions al projecte lingüístic.

Educació nomenarà delegat

Per l'oposició, els fets de Menorca evidencien el "caos" de la Conselleria, no només per l'actuació contra els tres directors, sinó també per la dimissió del nou delegat d'Educació, el diaca Guillem Ferrer, abans que fos nomenat. L'esquerra creu que la plaça quedarà vacant, que ningú no la voldrà ocupar, vist el panorama. Educació, per part seva, diu que la cobrirà, però que no té pressa, que a l'agost està tot aturat.

Però no tot són concordances entre l'oposició i el món educatiu que s'ha aixecat. I si algunes veus reclamen als directors que dimiteixin, els socialistes els demanaren ahir "un sacrifici més": que no renunciïn i contribueixin a aturar el "despropòsit" que, segons ells, suposa el TIL, un decret que s'imposa amb bona part de la comunitat educativa en contra perquè entén que s'aplica de manera improvisada i sense mitjans, cosa que incrementarà els índexs de fracàs escolar que Balears lidera.

La vaga perjudica

L'oposició fa costat a les reivindicacions dels docents, però entén que l'amenaça de vaga indefinida per al proper inici de curs perjudicarà tota la comunitat educativa i s'ha d'evitar. Per això, sol·liciten al Govern que actuï i negociï perquè no s'arribi a convocar. Tant el PSIB com MÉS exigeixen que es retorni al consens i empren paraules gruixudes per criticar la Conselleria. El diputat socialista Lluís Maicas mostrà ahir la "solidaritat" del seu grup amb els directors "represaliats" i "víctimes de les purgues del PP". I la seva companya Conxa Obrador denuncià que pel PP la "normalitat" són les "amenaces, la imposició i el càstig". La diputada de MÉS, Fina Santiago, acusà el Govern de voler "imposar una ideologia totalitària". El PP, d'altra banda, considerà "desafortunada" la comparació de Bauzá amb un "piròman" i la portaveu educativa, Aina Aguiló, defensà que el PP "fa feina pel plurilingüisme i la llibertat" en l'educació "davant la immersió lingüística i la falta de llibertat que ofereix el PSOE". UPyD, extraparlamentari, trobà "coherents" les sancions als directors. L'STEI-i, per part seva, se solidaritza amb els docents i fa costat a la vaga.

stats