Les dades
Balears 01/08/2013

L'incendi ha batut els rècords d'extensió i de mitjans en acció

1 min

Supera les 1.970hectàrees del foc que cremà a Artà l'any 1992. Ha afectat principalment els municipis d'Andratx i Estellencs, i també el de Calvià. Ara els ajuntaments col·laboraran per recuperar-se'n.

Divendres passat era el pitjor dia perquè algú fes una imprudència. Més de 30 graus de temperatura, menys de 30% d'humitat i ratxes de vent que superaven els 30 quilòmetres/hora. Còctel imparable.

Més de la meitat de la superfície afectada, un 58%, és matoll, mentre que un 34% correspon a zona arbreda. D'aquesta, el més afectat són pinars, 230 hectàrees on viuen alzines.

El vent, la temperatura i la manca d'humitat provocaren una combustió a gran ritme. La velocitat de propagació del foc superava la capacitat de les brigades terrestres per fer-hi front.

A les 12.31 minuts es va rebre la telefonada que avisava del foc. Es feren les comprovacions, s'activaren els dispositius i 16 minuts després ja es produïa la primera descàrrega aèria sobre l'incendi.

Precisament el 2013 estava sent un any especialment benèvol pel que fa als focs. Abans de divendres, només 10 hectàrees havien estat calcinades, mentre que l'any 2012 ja n'hi havia 46 en el mateix moment de la temporada.

stats