CREMA EL LLEVANT
Balears 22/08/2013

L'incendi de Cala Torta en crema 480 hectàrees

El segon gran foc de l'estiu revifa les acusacions de retallades al Govern balear

Mercè Pinya
3 min

Artà/capdepera.L'accessibilitat del terreny i el tipus de vegetació -sobretot càrritx, atès que els incendis reiterats no han deixat regenerar la zona- varen permetre ahir que el segon gran incendi de l'estiu no avançàs de manera descontrolada i es pogués estabilitzar en menys de 24 hores. Les comparacions amb el foc d'Andratx eren inevitables, encara que la diferència geogràfica i meteorològica el feien totalment únic.

Les flames, que varen començar dimarts devers les 21.30 hores molt a prop de la platja de Cala Torta, han cremat 480 hectàrees: 242 del municipi d'Artà i 238 pertanyents al terme de Capdepera. Segons va informar ahir la Conselleria de Medi Ambient, 227 hectàrees són de la finca pública de Sa Duaia, que va formar part del Parc de Llevant fins al 2003, quan el Parc Natural quedà reduït en un 93% de la superfície, incloent-hi només les 1.586 hectàrees de les finques públiques d'Albarca i es Verger.

La morfologia de la zona ha fet que del territori afectat, un 95% del que s'ha calcinat és vegetació arbustiva, matolls i càrritx, i el 5% restant correspon a pinar, a més d'algunes oliveres i ullastres.

Les feines d'extinció han continuat durant tota la nit. De fet, al llarg d'aquesta matinada, una vintena d'efectius de l'Ibanat han treballat refrescant punts calents i evitant possibles rebrots.

Ahir a mitjan horabaixa, al voltant de les 18 h, l'Ibanat informà que es donava l'incendi per estable i que es rebaixava el nivell de perillositat d'1 a 0, que, segons el pla d'incendi, es tracta dels focs que "poden ser controlats amb els mitjans prevists en el Pla i que, fins i tot en l'evolució més desfavorable, no suposen perill per a persones no relacionades amb les tasques d'extinció, ni per a béns diferents dels de naturalesa forestal".

Feines d'extinció

Des de la declaració de l'incendi, aquest dimarts a les deu del vespre, centenars d'efectius han treballat contra les flames. En un primer moment foren mobilitzats els Bombers, la Policia Local, l'Ibanat i la Guàrdia Civil, tot i que a primera hora d'ahir la Unitat Militar d'Emergències requerí, a instàncies del Govern balear, el desplaçament a Mallorca de 80 efectius per col·laborar en les tasques d'extinció. Els militars pertanyien a un batalló de Bètera, al País Valencià, i vingueren acompanyats de dos helicòpters, i un Canadair. En total, 130 agents de l'Ibanat i 80 militars de la UME feren feina ahir dematí, amb un desplegament aeri compost per nou avionetes 'canadenques' , més tres helicòpters militars.

Els mitjans aeris, però, es retiraren a primera hora del capvespre i des d'aleshores només treballen contra el foc mitjans locals: concretament, cinc brigades de l'Ibanat, a més d'un capatàs, tres tècnics d'extinció i quatre agents de Medi Ambient. L'horabaixa hi feren feina també quatre vehicles dels parcs de Bombers d'Artà, Manacor i Alcúdia.

Investigació

Agents de la Guàrdia Civil, adscrits al Seprona, investiguen des de primera hora d'ahir les possibles causes de l'incendi. Tècnics de la Conselleria de Medi Ambient també participen en la investigació, malgrat que ja es dóna per fet que l'incendi ha estat provocat per l'ésser humà. Segons Gerardo Parga, gerent de l'Ibanat, "és causa humana al 100%, perquè a les 22 hores podria haver estat per un llamp, però no tenim constància que en caigués cap ahir vespre en aquesta zona".

Per tant, ara queda saber si el motiu ha estat just una negligència humana -com ara un caliu, una llosca d'un cigarret- o si ha estat, directament, un incendi provocat intencionadament. Ara bé, allò que els investigadors sí que tenen clar és que el foc s'inicià molt a prop de la mar, a l'altura de Cala Torta, i devers les 22 hores, de manera que el sol no fou l'element determinant ni factor d'ajuda en la multiplicació del foc.

Desallotjats

Les 180 persones que foren desallotjades la nit de dimarts per prevenció pogueren tornar ahir a partir del migdia a ca seva. En realitat, afirmà el batle de Capdepera, Rafel Fernàndez, es tractava majoritàriament de segones residències. De fet, l'Ajuntament havia habilitat el poliesportiu del poble per als veïns, tot i que finalment no va ser necessari per a ningú.

Els propietaris de l'agroturisme Sa Duaia, que foren desallotjats juntament amb una quinzena de persones, visqueren amb angoixa l'avenç de les flames, que arribaren a uns 100 metres de l'establiment. Susana de Juan es lamentava que "ja és la tercera vegada que crema Sa Duaia, que jo recordi".

Company es defensa

En tot cas, l'incendi ha fet mal al Govern, que hagué de sortir a defensar-se de les múltiples acusacions que està rebent per haver retallat els recursos per a prevenció i extinció d'incendis.

El conseller de Medi Ambient, Biel Company, tornà a negar que enguany hi hagi menys agents anti-foc: "No hi ha hagut retallades. I no per molt repetir una història arriba a ser veritat". Es referia així a les crítiques del GOB, que ja ressonaren durant el foc d'Andratx, o les de l'oposició. De fet, ahir el grup parlamentari MÉS instà Company a donar explicacions davant el Parlament exigint "una reflexió global sobre els recursos humans".

stats