Limitar les zones aptes per a lloguer turístic, un dels "principals reptes de legislatura" de Cort

El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, assegura que Palma "o és un èxit o mor de l'èxit"

L'Ajuntament de Palma encararà com un dels "principals reptes de legislatura" el seu paper en la regulació del lloguer turístic. Concretament haurà d'establir la delimitació de zones aptes per a la comercialització d'estades turístiques. Així ho recull l'esborrany d'avantprojecte de llei de modificació de la Llei de turisme, fet public aquest dilluns i que ja ha despertat reaccions dels diversos sectors implicats.

En el cas de Cort, ha estat el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, qui ha assegurat aquest dimarts que el lloguer turístic és un fenomen mundial i que l'Ajuntament té a les seves mans el futur de Palma: " O és un èxit o mor de l'èxit". Encara no s'han perfilat quines estratègies se seguiran per part de l'Ajuntament. Això sí, Noguera ha assegurat que és imprescindible disposar de dades amb relació a l'activitat econòmica i el context social dels districtes per establir aquest rang de zones.

Noguera ha explicat que aquesta regulació ja s'haurà adoptat amb vista a la propera temporada turística. "S'ha fet un marc normatiu interessant", ha apuntat, pel que fa a l'anunci de l'avantprojecte del Govern. També ha assegurat que les comunitats de propietaris disposaran d'una "eina" per a la regulació, ja que podran decidir si volen tenir pisos de lloguer turístic al seu edifici o no. Ara bé, ha advertit que l'Ajuntament també disposarà de les seves "eines" i que "és imprescindible" abordar la situació "amb èxit" per no "trencar l'equilibri".

Cas particular a Palma

Els consells insulars, amb informes previs dels ajuntaments, hauran de ser els que delimitin aquestes zones "aptes" per poder tenir un habitatge de lloguer turístic. Ara bé, en el cas de Palma és al revés. La Llei de capitalitat atorga unes competències urbanístiques singulars a Ciutat, de manera que l'ordre dels factors canvia. El Consell de Mallorca elaborarà un informe previ i Cort durà a terme la zonificació, és a dir, per establir quantes places pot assumir cada barriada. Els propietaris hauran de passar, d'aquesta manera,  un obstacle més per poder posar en lloguer turístic el seu habitatge de manera regular.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF