EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 23/12/2013

L'expedient al director de l'IES Marratxí no quedarà sense resposta dels docents

L'Assemblea es reuneix avui per decidir quines actuacions pren contra la decisió de la Conselleria

Q. Torres
3 min

Palma.L'expedient obert al director de l'Institut de Marratxí, Jaume March, no quedarà sense resposta per part del sector educatiu. L'Assemblea de Docents i els principals sindicats del món educatiu es reuneixen avui a Petra (17.00 hores, Teatre de Petra) per valorar quines actuacions es prenen per contestar a la nova decisió presa per la Conselleria d'Educació contra un dels membres del seu col·lectiu. La possibilitat de reactivar la vaga indefinida que encara es manté convocada no té gaire adeptes, però sí que hi ha més partidaris d'emprendre accions puntuals i contundents per evidenciar el rebuig a la política del Govern, que ells entenen com de criminalització cap als docents. La Conselleria ha aconseguit despertar el moviment de protesta que darrerament semblava adormit.

La decisió de la Conselleria d'expedientar un altre director es va conèixer divendres, el darrer dia de classe, i el mateix dia ja es convocava l'assemblea per avui. El fet que siguin vacances podria minvar-hi la participació, però en qualsevol cas els docents tornen a estar activats. "La gent més mobilitzada demana una resposta contundent", assegura un dels membres de l'Assemblea de Docents. Una part del col·lectiu, que sembla minoritària, podria plantejar el retorn a la vaga indefinida. Aparentment, aquesta opció té poques possibilitats de prosperar perquè ja s'ha posat en pràctica recentment i s'entén que una mesura com aquesta ha de tenir garanties d'èxit. "S'ha de mesurar el moment i les forces; si no, pot ser contraproduent", diu aquest professor mobilitzat.

Dimissió de directors

Guanya pes la possibilitat de convocar actuacions puntuals. Una opció podria ser una concentració de protesta davant la Conselleria, però hi ha una part dels docents que ho considera poca cosa. També es tornarà a plantejar als directors una dimissió en bloc. Des de l'Assemblea de Docents es considera que la Conselleria ha torejat els directors perquè es va comprometre amb ells a rebaixar la tensió i dies després obria un expedient a un d'ells. Per això, consideren que els directors haurien de donar una resposta contundent, com podria ser dimitir en bloc, tot i que aquesta opció s'ha rebutjat fins ara dins el col·lectiu. El cert, però, és que s'han anat produint dimissions escalonades de responsables de centres sense que, almenys aparentment, s'hagi creat un problema a la Conselleria. Una dimissió en bloc, entenen, sí que crearia problemes al Govern.

Retrocessos de la Conselleria

I és que dins el col·lectiu docent es percep que la Conselleria, des del moment que s'aturaren les negociacions, no només no ha fet cap gest cap a ells, sinó que ha pres decisions en contra de les seves reclamacions, retrocedint en la major part dels punts que es posaren sobre la taula. Així, per exemple, aquesta setmana s'ha aprovat la Llei de símbols, que era una de les lleis que els docents demanaven retirar; divendres s'acordà prorrogar la no contractació d'interins, en contra de la reivindicació del col·lectiu docent; i també s'ha prorrogat el decret que elimina complements retributius sobre el professorat, també en direcció oposada a la reclamació que feia el professorat.

L'altre moviment de la Conselleria que percep l'Assemblea no és nou i és intentar criminalitzar el col·lectiu, encara que això posi en risc la bona evolució del curs escolar. "En una mateixa setmana, la Policia ha anat a la seu de l'Obra Cultural per una denúncia amb pocs fonaments i en un gest clarament intimidatori; després han obert l'expedient al director de l'IES de Marratxí i ara avisen que n'hi haurà més", relata un dels portaveus de l'Assemblea, qui considera que el darrer expedient obert posa de manifest que hi ha un seguit de moviments de la Conselleria d'Educació contra ells.

Carregar-se el curs

"Primer posen els directors contra les cordes perquè han de nomenar els serveis mínims i després acusen un director de manipular-los", assegura, i recalca que qui va tramitar l'expedient no era l'inspector de zona de Marratxí, sinó qui després ha estat nomenat cap de la Inspecció Educativa, Francisco García Moles. "Sembla que la Conselleria es vol carregar el curs", conclou. I entén que després els culpables seran els mestres i professors i així es podran justificar actuacions posteriors. Totes aquestes sensacions, compartides per una part del sector docent, evidencien que la protesta no s'ha acabat i que, d'alguna manera o d'una altra, no deixaran sense resposta la darrera decisió de la Conselleria que interpreten com un atac cap a ells: l'expedient a un altre director d'institut, el quart.

stats