L'estalvi ètic de Caixa Colonya assoleix els 100 milions d'euros

L'entitat cedirà a partir d'ara un 50% de les comissions d'obertura de préstecs a l'estalvi ètic

L'entitat Colonya Caixa Pollença ha presentat aquest dilluns la seva Memòria de l'Estalvi Ètic de l'any 2015. El coordinador de l'Estalvi Ètic Antoni Amengual ha recordat que fa 16 anys que Caixa Colonya creà aquest model financer basat en la transparència, l'ètica i la solidaritat. Segons Amengual, és la primera experiència de banca ètica d'Espanya.  "Enguany podem dir que la confiança amb l'estalvi ètic està augmentant", ha assegurat Amengual. Els dipòsits de l'estalvi ètic han crescut un 38,90%, i han passat de 62,9 milions d'euros a 87,4 milions d'euros l'any 2015. A més, Amengual ha destacat que " divendres passat van arribar als  100 milions d'euros". 

Un total de 16.460 persones físiques i 1.817 entitats jurídiques confien en l'estalvi ètic de l'entitat. D'acord amb les dades de Caixa Colonya, els clients, que donen la meitat dels seus interessos, aportaren l'any passat 213.122 euros. Aquesta xifra ha baixat un 9,18%, per la disminució dels tipus d'interès arran de l'augment dels clients.

D'altra banda, Caixa Colonya ha concedit 116 subvencions a entitats de les Illes, un total de 227.929 euros. Segons l'entitat han prioritzat les actuacions de caire social i assistencial. "El centre de decisió és aquí, a Pollença. No hi ha cap altra entitat que tingui el director general en aquesta terra. I això pensam que és molt important. Saber que tots els doblers s'inverteixen aquí i, sobretot, els beneficis que feim s'inverteixen a l'obra social o es destinen a les entitats que treballen per un món millor", puntualitzava Amengual.  

A més, la xifra de finançaments concedits ha passat de 48 a 175, per un import de 5,7 milions d'euros. Els responsables de Caixa Colonya justifiquen l'increment pel canvi de criteris establerts després dels resultats l'enquesta que feren als clients de l'entitat. "Això ha suposat obrir el ventall dels finançaments a les famílies i les persones per donar resposta a les necessitats bàsiques i per finançar estudis; iniciatives de consum verd i primer habitatge; així com als emprenedors, autònoms i microempreses; donant preferència a les iniciatives en economia verda; i les inversions en Educació, Cultura, R+D+i, salut i benestar social", ha apuntat Amegual. "Finançar un autònom per obrir un negociet, també és ajudar", ha dit.

"L'estalvi ètic afronta una nova etapa, amb una nova realitat de la societat actual i sempre fidel als seus principis fundacionals", ha afirmat Amengual. Consideren l'any 2015 com un any de transició. Per altra banda, com a novetat també han destacat que Caixa Colonya cedirà un 50% de les comissions d'obertura de préstecs a l'estalvi ètic. "Perquè les entitats puguin tenir més doblers, puguin rebre més subvencions", ha afegit.

Des de l'entitat asseguren que el repte que tenen és col·locar els estalvis dels clients en finançaments, per això han arribat a un acord amb el Fons Europeu d'Inversions (FEI). El director de l'Àrea Corporativa de Caixa Colonya, Lluís Ramis de Ayreflor, ha explicat que han renovat el programa de microcrèdits amb la garantia del FEI, que signaren l'any 2013, per tal de donar suport a emprenedors, autònoms i microempreses. Gràcies a aquest programa s'han concedit 282 microcrèdits, valorats en un total de 4 milions d'euros

Ramis de Ayreflor ha remarcat el suport de la Unió Europea per obrir una línia de crèdit de 10 milions d'euros, préstecs de fins a 25.000 euros; i una altra de 9 milions d'euros, amb un import màxim de 500.000 euros, destinat exclusivament a finançar empreses de l'economia social.  

Així mateix, Xesca Martí del Comitè Ètic de Caixa Colonya ha volgut recordar la figura de Josep Noguera Arrom, membre fundador del Comitè, per la seva aportació i perspectiva de l'economia social. A més, Amadip-Esment i la Federació de Cooperatives de les Illes s'han incorporat al Comitè Ètic de Caixa Colonya per escoltar noves veus i tenir noves visions.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF