Publicitat
Publicitat

SALUT

L'epidèmia creixent del grip torna a sacsejar els centres mèdics de Balears

L'increment és significatiu entre els nins i les nines de 0 a 15 anys

La incidència  del grip ha augmentat en la vuitena setmana de l'any, ja que ha registrat 210,6 casos per 100.000 habitants. Segons informa EFE, es tracta d'una evolució creixent de l'activitat gripal que es produeix principalment a l'est peninsular i a Balears, amb un augment de la circulació del virus B.

L'evolució de l'activitat gripal del 22 al 28 de febrer és creixent respecte de la setmana anterior, a costa sobretot dels grups de 0 a 4 anys i de 5 a 15, en què l'increment és significatiu en les taxes d'incidència amb un augment en la circulació del virus B.

La difusió de la malaltia en aquesta setmana de l'any és epidèmica a tot el territori, excepte a Extremadura i Ceuta, on és local, encara que segons dades del Sistema de Vigilància del Grip a Espanya aquesta ona epidèmica continua sent de menor intensitat que la temporada 2014-15.

L'evolució de l'activitat és creixent sobretot a les Balears, Catalunya, País Valencià, Ceuta, Melilla, Aragó, Castella-la Manxa i la Rioja. A la resta és estable o decreix, i fins i tot al País Basc i a les Canàries l'activitat gripal disminueix des de fa tres setmanes consecutives i a Navarra des de quatre.

Des de l'inici de la temporada han mort 102 persones amb el virus del grip, el 98% per l'A i la resta pel B. Les defuncions s'han produït en catorze autonomies, el 90% dels pacients eren majors de 44 anys i el 59%, de més de 64 anys.

Dels 102 casos, 57 havien ingressat a l'UCI, i entre els 71 casos susceptibles de vacunació antigripal, 45 (el 63%) no havien estat vacunats. A més, s'han notificat 1.445 casos greus hospitalitzats de grip procedents de totes les comunitats autònomes i les dues ciutats autònomes, el 58% dels quals són homes.

El major nombre de casos es registra en el grup d'edat de 45 a 64 anys (el 37%) i en el de majors de 64 anys (el 35%). En el 95% dels pacients s'ha identificat el virus A –en el 98% d'aquests amb A (H1N1) pdm09–, en el 4,6% el B i en el 0,4% el C.

El 80% dels pacients presentaven factors de risc de complicacions de grip. En els adults, els més prevalents eren la malaltia cardiovascular crònica (28%), la pulmonar crònica (24%) i la diabetis (23%), i en els menors de 15 anys, la pulmonar crònica (el 9%) i les cardiovasculars (4%).

El 81% dels pacients va desenvolupar pneumònia i 524 casos van ingressar a l'UCI, i dels 773 pacients que es podrien enquadrar en grups recomanats de vacunació, el 71% no havia rebut la vacuna antigripal d'aquesta temporada.