MEDICINA COMUNITÀRIA

L’envelliment, principal factor de risc de l’osteoporosi

Veïns del Nou Llevant de Palma aprenen com evitar fractures

L’osteoporosi és una malaltia “silenciosa”, és a dir, no fa mal i, per tant, sovint no es diagnostica fins que no es produeix una fractura de l’os. Les més freqüents són les vertebrals, seguides de les de maluc i de canell. “Són les que més es veuen, però podria ser qualsevol os”, puntualitza Juan Ortega, metge de família, qui ahir va oferir una xerrada sobre aquesta malaltia al Centre Cultural del barri Nou Llevant de Palma, en el marc del cicle El mes de la salut, organitzat per la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (Ibamfic) i l’associació de veïns de la barriada.

Causes

L’osteoporosi és una malaltia òssia que es caracteritza per una menor resistència de l’os, ja sigui per un dèficit en la quantitat (densitat mineral) o en la qualitat. “Es poden donar els dos dèficits o només un”, precisa Ortega. Aquestes afectacions produeixen una fragilitat de l’os i, per tant, augmenta la predisposició a patir una fractura. A dia d’avui, explica Ortega, es desconeix encara el motiu exacte pel qual es produeix.

El principal factor de risc és l’envelliment, especialment a partir dels 65 anys, i afecta majoritàriament les dones, que amb la menopausa perden la protecció òssia que els proporcionaven els estrògens. De fet, segons la Societat Espanyola de Reumatologia (SER), el 40% de les dones majors de 70 anys té osteoporosi i, en el cas dels homes, afecta l’11,3%. La menopausa precoç -ja sigui per motius familiars (hi ha un component genètic) o per motius quirúrgics - o haver patit un trastorn alimentari com l’anorèxia són també un factor de risc. El tabac, l’abús de l’alcohol i alguns fàrmacs com els corticoides (més de tres mesos) també poden afavorir l’aparició de l’osteoporosi primària.

“Hi ha una sèrie de malalties que poden ocasionar osteoporosi secundària, com la diabetis, l’artritis reumatoide i la insuficiència renal, entre d’altres”, subratlla.

Consells

“Està demostrat que prendre la dosi adequada de calci diari, sobretot fins als 25-30 anys, a més de prendre el sol, perquè aquest calci sigui absorbit, pot retardar l’aparició de l’osteoporosi i que els ossos estiguin més preparats”, assevera.

Un cop la malaltia apareix, Ortega recomana intentar mantenir l’os i evitar les fractures. En l’àmbit domèstic, posar agafadors a la dutxa i als passadissos, i cadires en llocs puntuals de la casa poden evitar caigudes en cas de mareig o cansament. Corregir els possibles dèficits auditius o visuals també afavoreix un desplaçament segur.

Finalment, existeixen alguns tractaments farmacològics per intentar disminuir el risc de patir fractures, “molt específics i individualitzats”, precisa.

Setena edició del Mes de la salut

El Mes de la salut se centra en un cicle de quatre conferències setmanals sobre diverses patologies i trastorns proposades per l’Associació de Veïns del Nou Llevant, per demanda seva. Osteoporosi, anèmia, hèrnia discal i apnea del son són els temes d’enguany de les xerrades, que es duran a terme els divendres de 19.30 h a 21.30 h del mes de setembre.

“Cada vegada es fa més feina en l’àmbit comunitari, s’ha vist que totes les estratègies i intervencions comunitàries són més eficients en salut que les estratègies individuals, fins i tot econòmicament”, explica Manuel Sarmiento, metge de família i organitzador d’aquestes jornades, que tenen com a objectiu fomentar la salut i les conductes saludables en la població implicant-hi les associacions de veïns com a importants agents socials en l’actuació comunitària. “Ens centram massa en una medicina individual”, tot i que l’especialitat és “familiar i comunitària”, recorda.“No tan sols hem de sortir dels hospitals, sinó també dels centres de salut, i això costa, costa canviar el xip”, sentencia.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF