Publicitat
Publicitat

PROCÉS INTERN

L’elevat cens de primàries satisfà les dues candidates

Armengol i Calvo confien ara a mobilitzar els inscrits

Les incerteses que aparentment provoca l’elevat nombre de ciutadans que s’ha registrat per votar a les primàries del PSIB es contraresta amb un important control sobre els censats. De les 12.100 persones que s’han apuntat per participar-hi, relativament poques ho han fet al marge de les dues candidatures en disputa. Qui més qui menys coneix qui s’ha registrat i això dissipa dubtes. No tots. Ara, quan les cartes ja estan repartides, la clau és la mobilització dels potencials electors respectius. Les candidates es mostren confiades, però les incerteses no s’esvairan fins diumenge, el dia que està prevista la votació.

El partit encara no disposa de dades oficials sobre el cens, però es calcula que són 12.100 els ciutadans que s’hi han inscrit, tot i que una part molt petita seran eliminats de la base de dades perquè o bé no han pagat o bé s’han registrat més d’una vegada. D’aquests 12.000, uns 2.800 s’haurien registrat per internet. I aquests són els que provoquen més incertesa en les candidatures perquè, almenys una part, escapa del seu control. Amb tot, fonts del partit calculen que menys d’un 10% dels 12.000 inscrits ho han fet sense que les candidatures haguessin fet res per captar-los. La majoria d’aquests s’hauria registrat per internet. I la majoria d’aquests seria més partidari d’Aina Calvo, tot i que també n’hi hauria de favorables a Francina Armengol.

La candidatura de l’exbatlessa confia en aquests inscrits i, bàsicament, en els que s’han apuntat a Palma i Menorca a través de militants; mentre que la d’Armengol confia en la Part Forana de Mallorca (Inca, per exemple) i en Eivissa. Tant Armengol com Calvo també esperen vots de les altres zones.

La candidatura de l’exbatlessa interpreta que aquells que s’han apuntat motu proprio per votar-la són una quantitat considerable i tanmateix la votaran. Espera poder controlar els inscrits per col·laboradors seus a Palma i Eivissa, i entén que una part dels inscrits per la candidatura d’Armengol no aniran a votar. La candidatura d’Armengol confia que s’han inscrit més ciutadans a favor seu que a favor de Calvo i considera que si els mobilitza i aquests van a votar guanyarà. Interpreta que és més fàcil controlar que els inscrits als pobles a favor seu la vagin a votar que no pas els inscrits a Palma a favor de Calvo.

Les dades de Calvo

Així, malgrat els dubtes que pugui plantejar un cens tan alt de ciutadans, ningú mostra nerviosisme i, de portes enfora, les candidates es feliciten per la participació que es preveu. Diumenge ho va fer Calvo i ahir ho va fer Armengol, que mostrà la seva “satisfacció absoluta” per aquest “èxit rotund del PSIB”. Calvo, per part seva, aprofità per fer pública la seva relació de despeses del procés de primàries, que puja a 2.187 euros, més de la meitat dels quals per vols interinsulars i pel desplaçament a Formentera (1.320 euros). La candidatura presentà sis factures de diferents vols per justificar els 600 euros amb els quals el PSIB sufraga cada candidatura. La resta se’ls han pagat ells.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF