Balears 09/06/2013

L'edifici rehabilitat a Corea quedarà mig buit

Deu veïns amb casa nova i 500 famílies sense expectatives de millora

Maria Fuster
3 min

PalmaNomés un edifici s'ha beneficiat del Pla Integral de Rehabilitació impulsat per l'exbatlessa Aina Calvo a la barriada de Corea, on viuen unes 1.200 persones. El bloc XII ha quedat com nou i destaca entre els altres 22, que tenen les façanes fetes pols. Malgrat que ha conservat l'estructura arquitectònica, és una rara avis en un barri on la brutor, els cotxes abandonats i les finestres tapiades es veuen pertot arreu. Durant les obres, l'edifici ha estat aïllat, però, com serà una vegada habitat?

Un edifici amb poca gent

Modern, amb ascensor, bugaderia comuna i tots els equipaments, però, de moment, mig desaprofitat, perquè 9 dels 19 pisos rehabilitats han quedat en mans de l'Ajuntament. A la resta dels habitatges, hi viuran els antics veïns i s'hi tornaran a sentir veus conegudes. La majoria de dones d'edat avançada, veïnes de tota la vida.

Però en quin moment entraran a viure-hi els propietaris? La incertesa continua i, ara com ara, de data oficial, no n'hi ha. Malgrat això, tot apunta que serà a finals d'aquest mes. Si es confirma, hauran passat gairebé quatre anys des que s'iniciaren els desallotjaments al bloc XII; més del doble de temps del que els havien dit. Francisco Ducrós, advocat de la majoria dels veïns reallotjats, diu: "Jo supòs que aquesta vegada compliran. El temor dels veïns és que no es resolgui i entrem al juliol i a l'agost. Per a qualsevol que hagi de tractar amb l'administració, l'estiu és un forat negre. També a l'Ajuntament hi ha ganes de tancar aquest procés". De tota manera, ningú no hi pot posar la mà en el foc. Fa un any, el batle Mateu Isern va dir que hi tornarien a viure per Nadal del 2012 o a principi d'enguany.

Tot a punt

Segons el misser, ara només queda signar les escriptures de la propietat horitzontal de la comunitat de veïns i de cada un dels habitatges. Els motius del retard han estat diversos, sobretot burocràtics. Un dels més complicats ha estat trobar pisos entre el parc d'habitatge protegit d'un preu similar per fer les permutes. I com que els propietaris tenien l'opció de triar en quin habitatge dels que hi havia buits s'estimava més viure, s'ha hagut de fer la reescriptura de tot.

Una causa de la demora de darrera hora i totalment imprevista ha estat la millora de la seguretat de l'edifici, una petició que feren els propietaris quan varen fer la darrera visita d'obra. L'Ajuntament, malgrat que no entrava en el pressupost inicial, ha cedit i ha posat unes reixes als passadissos inferiors per evitar que hi entri gent. I és que la sensació d'inseguretat a la barriada ha augmentat.

Durant els darrers anys, el barri s'ha anat deteriorant. Una situació que pateixen més els ancians. "Ara molta gent gran té por. A l'hivern feien fogateres i si dius qualsevol cosa t'amenacen. A la nit hi ha de tot: litrones , xeringues... És molt perillós. Ens tenen abandonats", explica Gabina Hernández, presidenta de l'associació de veïns de la barriada.

Sortir o no de Corea

L'entitat veïnal fa 15 anys va començar a demanar solucions en els plens municipals. Entre els seus membres hi havia Víctor Blázquez, que ara té 42 anys i és el propietari més jove del bloc XII. "Els polítics ens han promès de tot, però sempre ens han deixat per al final, mentre feien Palma Arenes", assenyala. També confessa que abans tenia simpatia pel PP, però ara diu que "ja no tenc cap color polític, he perdut la fe. Per ells som ciutadans de tercera". Víctor, reallotjat al Polígon de Llevant, tornarà al barri perquè, segons indica, a més de la permuta de ca seva havia de pagar uns 80.000 euros més, que no té. També Margalida Garí hi torna. Aquesta dona, d'uns 70 i molts anys, té ganes d'entrar a ca seva, malgrat que, com altres propietaris, pensa que els pisos han quedat més petits. Segons els tècnics, és només una percepció, perquè les cases tenen la mateixa grandària. Una altra cosa que la preocupa és la bugaderia. "No hi ha espai per estendre-hi la roba", comenta Margalida. Ella és una de les moltes persones jubilades que viuen en aquest barri. És gent gran de classe obrera que ha quedat invisibilitzada entre el renou i la brutor de la imatge marginal de Corea.

Als habitatges amb la porta i les finestres tapiades perquè no hi entri ningú a viure, s'hi sumaran ara els nou pisos que han quedat buits en el bloc XII. Molts dels veïns que han decidit no tornar a Corea deixaran allà els records bons i dolents de la major part de la seva existència. Es desdibuixa el passat d'aquest barri accelerat per l'erosió social i urbanística.

stats