Publicitat
Publicitat

CONJUNTURA

L'economia balear comença a aixecar el cap

El Govern aprecia un creixement del 0,6% amb la temporada turística i veu un "canvi de tendència"

L'economia balear remunta. En el tercer trimestre d'enguany ha aconseguit un creixement del 0,6% del PIB, tot i que fa un any només creixien un 0,1%. Així ho posa de manifest l'informe El moment econòmic de les Illes Balears ", elaborat pel Govern balear. El període analitzat, de juliol a setembre, constata la bona temporada turística registrada enguany i evidencia el dinamisme sobretot de l'illa d'Eivissa.

Segons les dades de l'Executiu, les Pitiüses continuen mantenint el dinamisme dels períodes anteriors i registren un creixement de l'1,5%. Menorca registra un creixement del 0,9% i Mallorca, del 0,3%. La temporada turística marca la progressió dels principals indicadors i fa que les Illes se situïn al capdavant de la recuperació econòmica.

"Les dades reflecteixen el canvi de tendència que venim advertint i les seves conseqüències en tots els àmbits de l'economia i directament en la creació d'ocupació. Són dades per a l'optimisme", assenyala la directora general d'Economia i Estadística, Joana Aina Perelló.

L'informe mensual, elaborat per la Direcció General d'Economia i Estadística i publicat ahir, fa especial referència a destacar l'evolució positiva del mercat de treball. Des de novembre de 2012, disminueix l'atur en termes interanuals i l'afiliació a la Seguretat Social referma les dades positives a totes les Illes i ja suma set mesos de pujades interanuals. Balears i Canàries són les úniques comunitats on es crea ocupació neta. El setembre es registraren 23.051 nous contractes a Balears, 889 més que ara fa un any (un increment del 4% interanual). L'atur registrat al SOIB al novembre se situa en 91.498 persones, xifra que representa un descens del 5,1% respecte de l'any anterior . És el tretzè mes consecutiu de caigudes interanuals.

Els darrers mesos de la temporada alta el sector turístic continua millorant els nivells de l'any anterior. En el desè mes del 2013 les pernoctacions als hotels s'incrementen (un 4,9% interanual) , com també el nombre de viatgers allotjats (6,3%). Aquests augments es produeixen sobretot en el mercat estatal. Una vegada més, l'Arxipèlag balear és la principal destinació turística elegida pels espanyols.

L'índex de preus hotelers a les Illes Balears torna a créixer un 3,7%, i els ingressos per habitació disponible ho fan amb una taxa interanual del 7,6 %. La despesa turística acumulada a l'Arxipèlag fins a octubre arriba a 11.681.000 d'euros, un 8,0% més que en el mateix període de l'any passat. A més, el nombre creueristes que han arribat als ports de les Balears ha augmentat de manera considerable (8,7%) fins als 221.100 visitants a l'octubre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF