Balears 11/05/2017

L'avantprojecte de l'alberg de Vila ja és una realitat

L'Ajuntament d'Eivissa ha presentat aquest dijous el futur Servei d'Acollida Municipal

Neus Suñer
3 min
La regidora d'Urbanisme, Elena López, i el regidor de Benestar Social, Joan Ribas

PalmaL'Ajuntament d'Eivissa ha presentat aquest dijous l'avantprojecte del Servei d'Acollida Municipal. Finalment, l'alberg que haurà de substituir el centre que està al carrer de Carles III serà un edifici de nova construcció que ocuparà el solar en què hi ha les antigues dependències de la Policia Local.

La capacitat serà d'un màxim de 32 persones, fet que suposa augmentar amb 12 les places de què es disposa actualment. El regidor de Benestar Social, Joan Ribas, ha explicat que "hem cercat un equipament que aporti la màxima intimitat a les persones que hi haurà acollides", ja que "com més individualitzada és l’atenció a les persones, més percentatge d’èxit aconsegueixen en els seus plans de feina".

Mentre que al Centre d'Acollida Municipal actual les habitacions són de quatre persones, en el nou edifici no n'hi haurà cap que sigui de més de dues persones. Així, han explicat en la roda de premsa, "s’erradica de soca-rel aquesta condició, que consideram una passa importantíssima cap a l’atenció i la dignificació de les persones que utilitzen aquest servei".

A més, el nou centre tindrà instal·lacions adaptades a persones amb diversitat funcional, un requisit que no podia complir l'alberg ara. Les dutxes també seran individuals i hi haurà menjador per a 35 persones i una cuina amb office, a banda d'un espai a l'aire lliure i una sala amb ordinadors, tot per "afavorir l'autonomia de les persones". En total, cinc plantes distribuïdes en 896 metres quadrats, el triple de superfície que té el servei actual.

La regidora d'Urbanisme, Elena López, no ha volgut posar dates exactes abans que el projecte estigui acabat i les licitacions adjudicades, malgrat que ha destacat que volen enllestir l'enderrocament abans de 2017 i tenir el servei en marxa abans que finalitzi el 2018. El pressupost de què disposa la construcció del nou alberg és d'1,4 milions d'euros, als quals s'han de sumar els prop de 100.000 euros que costarà la demolició.

"Un projecte d'esquerres"

La posada en marxa d'un nou Servei d'Atenció Municipal és "un dels projectes principals de la legislatura", explica Joan Ribas a aquest diari. Es va anunciar quasi des de l'inici del nou govern i té com a objectiu principal "donar una segona oportunitat a la gent i que no hagin de quedar al carrer per tenir mala sort”.

"Marca el caràcter i les polítiques d'aquest equip de govern. És un projecte clarament d'esquerres, progressista", diu Ribas. Des d'un inici, l'Ajuntament va dir que no volien un centre integral, per la qual cosa el projecte d'Es Gorg havia de ser separat d'aquest.

Així, el Servei d'Acollida Municipal de la ciutat d'Eivissa serà el que es coneix com a centre d'alta exigència, és a dir, que només hi podran accedir aquelles persones que siguin usuàries dels Serveis Socials de l'Ajuntament i que estiguin en un pla de feina, a més de complir amb la clàusula de consum d'alcohol i drogues. Per completar el servei que oferirà l'alberg es comptarà també amb els pisos del barri de la Penya, amb la qual cosa fins a set persones més podran accedir-hi i s'arribaria a un màxim de 39 places, quasi el doble de les que es tenen ara.

Es Gorg, en canvi, serà un centre de baixa exigència que, a més, tindrà caràcter supramunicipal, tot i estar projectat a la ciutat d'Eivissa. Tanmateix, Elena López ha apuntat aquest dijous que s'intentarà que tots dos projectes avancin i es construeixin d'una manera paral·lela.

"Un error" per al PP

La portaveu dels populars a l'Ajuntament d'Eivissa, Virginia Marí, ha estat l'única a qualificar l'avantprojecte d'"un error". "No és un edifici que es pugui adaptar a les necessitats de l'alberg. M'han donat avui la raó construint-lo de nou i em pareix que si s'ha de fer això, es pot cercar una parcel·la, hi ha terreny suficient al municipi".

Marí ha fet referència al conflicte veïnal que hi ha a causa de la ubicació de l'alberg i creu que l'Ajuntament ho ha fet tot sense tenir-ho en compte. Per part seva, des del Consistori han apuntat, com ho han fet des del principi, que la ubicació no la canviaven perquè és un lloc que "està inserit en el teixit social de la ciutat".

L'Associació de Veïns i Comerciants de l'Eixample Nou (Avicen) –que es va crear per fer oposició a aquest projecte– no ha pogut acudir finalment a la reunió prèvia a la presentació de l'avantprojecte per problemes laborals.

stats