ELECCIONS MUNICIPALS

L’“ara o mai” dels partits d’esquerres

Les eleccions locals de Montuïri seran les més obertes i emocionants que viurà aquesta vila del Pla de Mallorca des de fa vint anys

Les eleccions locals de Montuïri seran les més obertes i emocionants que viurà aquesta vila del Pla de Mallorca des de fa vint anys. En els passats comicis de 2011, només un grapat de vots tornaren a donar la majoria absoluta dels sis regidors a un PP que governa des de 1987. El PSM conservà els tres i el PSOE continuà amb dos. Aquesta vegada, les forces d’esquerra, juntament amb El Pi, provaran d’acabar amb l’hegemonia dels populars.

Jaume Bauçà, batle des de 2010, repeteix per segona vegada al capdavant del PP. La seva gestió a l’Ajuntament ha suposat diverses realitzacions que havien quedat pendents d’ençà dels seus antecessors. Tanmateix, els darrers quatre anys han estat marcats pel gran deute del Consistori i per diverses polèmiques lingüístiques, educatives i esportives en les quals l’equip de govern ha estat implicat. La principal novetat en els llocs de sortida dels populars és la retirada d’alguns regidors amb gran experiència dins l’Ajuntament. 

Pel que fa a l’oposició, l’agrupació històrica del PSM de Montuïri es va convertir en MÉS fa aproximadament un any. Joan Verger repeteix per tercera vegada encapçalant una candidatura que ha aconseguit eixamplar el seu suport més enllà dels clàssics votants del PSM. La seva carta de presentació per capitanejar el canvi a Montuïri es basa en l’experiència de Verger fora del terme municipal, des de 2012 és secretari d’Organització del PSM, i amb una candidatura molt lligada a la societat civil. Cal tenir en compte que una de les novetats dels darrers anys a Montuïri és el ressorgiment del moviment associatiu.

També repeteix per tercera vegada al capdavant de la candidatura del PSOE Guillem Mas. Els socialistes montuïrers proven d’acabar amb el domini del PP amb una candidatura renovada que espera anar més enllà dels seus votants tradicionalment més fidels. Pot jugar a favor seu el prestigi de Guillem Mas dins la vila, per exemple, gràcies a la seva tasca com a historiador.

La quarta formació que intentarà entrar a la Casa de la Vila és El Pi. Com sol ser tradicional a Montuïri, la formació de centre regionalista ha reaparegut al poble pocs mesos abans de les eleccions. L’empresari Joan Manera és el cap de llista d’un equip que conjuga persones que han format part d’anteriors candidatures centristes i d’altres fins fa pocs mesos properes al PP. La precipitació de la llista en podria ser un factor poc favorable, però la presència d’un empresari en un poble amb un teixit empresarial en regressió pot representar un punt positiu.

El resultat dia 24 és incert. El PP ha demostrat durant gairebé tres dècades que disposa d’una maquinària ben engreixada per guanyar eleccions una darrere l’altra. Amb tot, mai no havia patit tantes dissensions internes i l’oposició feia temps que no se sentia amb tant de suport. En cas que el PP perdés la majoria absoluta, s’albira un pacte entre MÉS i PSOE. Les relacions entre els dos han millorat després d’alguns anys amb serioses discrepàncies. L’entrada d’El Pi a l’Ajuntament voldria dir que han aconseguit gratar dins el graner de vots de la dreta i suposaria una novetat en la vida política d’un poble que fa temps que deixà de ser un oasi blau.

 

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF