L’altra cara de la nit de Cap d’Any

“Des de sempre he viscut aquesta nit al restaurant i, per a mi, és una nit normal", afirma en Joan, un dels cambrers que aquesta nit farà feina

Menorca es prepara per acomiadar l’any 2016. Com ja és habitual, els principals restaurants de l’illa ultimen els preparatius del darrer sopar de l’any per donar la benvinguda al nou amb la màxima alegria possible. Aquesta nit, segons els professionals del sector, deixarà més beneficis que la del 2015, però perquè el Cap d’Any sigui memorable és necessari que alguns professionals s’hi impliquin al màxim.

Aquest és el cas d’en Joan, un cambrer que des de fa més de 30 anys no viu aquesta nit amb la seva família. En Joan serveix darrere la barra d’un dels establiments de Menorca que acullen centenars de comensals per Cap d’Any. Ell ho té clar: “Des de sempre he viscut aquesta nit aquí i, per a mi, és una nit normal. Hi ha més alegria, més disbauxa, però el més important és que el client surti satisfet. Els cambrers cobram uns doblers extra que, certament, van molt bé. S’han d’aprofitar aquestes nits. Ja tindré temps per celebrar el Cap d’Any més endavant”.

Un cas similar és el d’en Dani, un dels cuiners amb més tradició a Menorca. Regenta des de fa mesos un nou restaurant i la nit de Cap d’Any per a ell té un doble motiu de celebració. A més de canviar d’any, el seu fill fa anys. En Dani recorda amb certa melancolia que “tota la meva vida ha estat el mateix. Feia el torn de dinar, anava corrents a casa a celebrar l’aniversari del meu fill i menjava el raïm amb la meva dona. Enguany tindré un poc més de temps, però serà igual. És una llàstima no passar-la en família, però també és una d’aquelles nits més profitoses per a un restaurant”.

No només és el sector de la restauració el que treballa en una nit tan especial. De fet, qui passarà la nit en vetla és en Francisco. Membre de la Policia Nacional, haurà d’estar de guàrdia les primeres hores de l’any nou. En Francisco assegura que “generalment és una nit amb bastant moviment. No hi sol haver grans incidències, però sempre cal estar atents. És una nit en què els companys de la Guàrdia Civil de trànsit tenen més feina. Surt gent que no acostuma a fer-ho en altres dies de l’any i el consum d’alcohol i estupefaents s’incrementa”.

Mentrestant, els principals punts de trobada seran les places dels ajuntaments. Alguns valents a Maó i Ciutadella s’apunten a menjar el raïm sota el gran rellotge del municipi. La majoria es decanten per rebre el 2017 en una cadira.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF