Publicitat
Publicitat

CORRUPCIÓ

L’advocat de Matas a Nóos renuncia i reclama cobrar

És el tercer representant legal que perd l’expresident, tot i que encara en té dos més

L’expresident Jaume Matas ha perdut un altre advocat, el que el defensava en el cas Nóos, Antonio Alberca, i ja en van tres. Com en les altres dues renúncies, els doblers han marcat el final de la relació professional. Alberca ahir no va voler donar detalls sobre els motius per deixar la defensa de l’expresident, tan sols va insistir que confia que se’n demostrarà la innocència i que manté una relació “cordial” amb Matas.

Però Alberca ha deixat el cas i en l’escrit en què notificava al jutge la intenció de “renunciar a la representació i defensa” de Matas i la seva dona, també hi deixava clara l’“expressa reserva de les accions derivades dels pagaments no satisfets”. I els doblers que li deu l’expresident, segons ha pogut saber aquest diari, no serien just els de la darrera quota.

El primer advocat que va perdre Matas en el cas Palma Arena va ser Manuel Ollé, madrileny com Alberca. L’abril de 2011 Matas va anunciar en un comunicat que deixaven la relació professional de mutu acord “per la progressiva participació en aquest procés del prestigiós bufet de l’il·lustre advocat Rafael Perera i per la impossibilitat per part del client d’atendre les necessitats materials d’ambdós professionals”; o sigui, de pagar-los tots dos. Ollé, expert en dret internacional, el defensava des de principi del 2009.

L’expresident va quedar en mans de Perera -president actual del Consell Consultiu de les Illes Balears-, que ja feia un temps que el representava, però tampoc no hi restà gaire temps. Deu dies després que es fes públic que Ollé ja no representava Matas, Perera també ho deixà. Com Alberca, Perera no va voler explicar, emparant-se en el secret professional, per què deixava de representar Matas -tot i que sí que va aclarir que era ell qui trencava la relació. Ara bé, segons publicaren llavors alguns mitjans, admeté que els motius econòmics eren “entre els motius professionals” que l’havien dut a renunciar. També havia criticat les aparicions de Matas en els mitjans de comunicació.

La pèrdua dels dos advocats en deu dies de diferència va deixar l’expresident en un mal pas, que va reclamar més dies del compte per trobar un advocat nou sense que li’n designassin un d’ofici. El jutge no li va concedir i a principi de maig del 2011 va anunciar que s’havia decidit per Antonio Alberca.

Els que queden

Aquest pic l’expresident no haurà de cercar advocat amb presses. Té tres dies per nomenar-ne un de nou, però els darrers mesos Alberca ja s’encarregava tan sols del cas Nóos, i Matas comptava amb un altre advocat per a les altres peces del macrocàs Palma Arena: l’exjutge Miquel Arbona, soci de despatx de l’exfiscal Josep Zaforteza. Arbona començà a representar Matas l’agost de 2012 amb l’ajuda del seu soci, que ha assistit a algunes de les vistes dels processos l’expresident i té força experiència en casos de corrupció.

A més, Matas compta amb la defensa de l’advocada Pilar Gómez Pavón, catedràtica de dret penal de la Universitat Complutense de Madrid, que l’ha representat al Tribunal Suprem. Pavón va aconseguir al Suprem que li rebaixassin de sis anys a nou mesos de presó la condemna imposada per l’Audiència de Palma per la primera peça del cas Palma Arena que va arribar als tribunals, la dels pagaments irregulars a Antonio Alemany, el periodista d’ El Mundo que escrivia els discursos del llavors president.

Tot i que l’Audiència va decidir que Matas havia de complir la condemna de nou mesos, l’expresident per ara és fora de la presó. Hi continuarà com a mínim mentre el govern espanyol no decideixi si li concedeix o no l’indult que va reclamar, llevat que el condemnin per una altra de les causes que té pendents. El mes de desembre el varen condemnar a una multa per un suborn de 42.000 euros a través d’un contracte a la seva dona.