Publicitat
Publicitat

L’actual llibre d’estil d’IB3, editat pel Govern, sí que fou validat per tècnics

El llibre d’estil d’IB3 va ser editat l’any 2006 pel Govern i estableix clarament que, seguint la tradició de les Balears, els articles ‘el’ i ‘la’ seran utilitzats en els informatius, ja que es tracta de registres formals, i és en aquests contextos on històricament s’han emprat.

Segons les dades que figuren en el manual d’estil, el doctor Joan Miralles, de la UIB, és la persona que va actuar com a tècnic i va aprovar els registres que fixa el document de la cadena pública.

Si aquesta modificació dels criteris lingüístics prospera, la Universitat “ha de ser consultada de manera obligatòria”, digueren ahir fonts de la UIB. De moment, la indignació entre professors i especialistes és enorme, sobretot perquè “es pretén plantejar un fals debat entre article salat i literari, com si el literari no fos una modalitat pròpia”, digueren ahir diferents professors del departament de Filologia Catalana.

“És una qüestió de registres. El literari és el formal de Balears i això sempre ha estat així. Hi ha tal consens que la mateixa IB3 ho va deixar per escrit en el seu manual d’estil”, digué ahir Nicolau Dolç.

El fet, emperò, és que, segons confirmà ahir Mabel Cabrer, la modificació està en curs i de moment no ha passat per la UIB. Mentre la diputada i portaveu pronunciava aquestes paraules a la sala de premsa del Parlament, molt a prop la presidenta de la institució rebia l’associació gonella Jaume III, que també ja ha estat rebuda en audiència per part de José Ramón Bauzá, que en canvi no ha tingut temps per rebre els docents, tot i les constants peticions que li han adreçat.