Balears 13/07/2016

La utopia del canvi de model econòmic a Balears

Les Pitiüses lideren el creixement d'un PIB que depèn, més que mai, del totxo i el sol i platja

Jaume Vinyas
3 min
El creixement del consum i el sector serveis han estat clau per al creixement del PIB balear

PalmaL'economia balear continua creixent afavorida pels "vents a favor que bufen", però està a punt d'iniciar un nou cicle més estable i continua depenent del sol i platja i del totxo. És el principal diagnòstic que ha fet, aquest dimecres, la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) en la presentació del darrer informe d'evolució econòmica. Segons la patronal dels empresaris, el PIB va augmentar un 3,8% el primer trimestre de l'any, una xifra superior a la mitjana espanyola (3,4%) i que dobla la de la zona euro (1,7%).

Aquest creixement, però, és menys accelerat (0,2%) que en trimestres anteriors, un escenari que la CAEB no considera negatiu de per si, però que anticipa "una nova fase més madura", segons la presidenta, Carmen Planas, qui manté la previsió de creixement per a enguany d'un 3,4%, sis dècimes menys que el Govern. Per illes, les Pitiüses es consoliden com el motor del creixement amb una pujada del 4,2%, mentre que Mallorca queda en el 3,8% i Menorca queda en darrer lloc amb un 2,7%.

Evolució del PIB a Balears, Espanya i la zona Euro

Aquests bons resultats es deuen, majorment, a la bona marxa del sector serveis i, sobretot, a l'augment del consum, que s'ha accelerat, el darrer trimestre, gràcies a la pujada de la contractació, la caiguda dels preus i al creixement, un 32%, de la despesa dels turistes. El gran beneficiat en seria el comerç minorista, que hauria crescut un 8,5% el primer trimestre, tot i que el mes de maig aquesta tendència ja comença a estabilitzar-se i se situa en el 8,2%.

Pel que fa al sector de la construcció, s'hi detecten indicis d'estancament després de 10 trimestres consecutius de creixement interromput, malgrat que continua creixent, al 4,5% (4,9% en el darrer informe). En aquest sentit, els certificats de fi d'obra s'enfonsen i, amb 298, marquen el mínim de la sèrie històrica. No obstant això, el sector immobiliari es manté en forma gràcies a la compravenda d'habitatge de segona mà, que es dispara, el mes d'abril, un 61%, una pujada motivada per l'auge del turisme vacacional. Aquest creixement és molt significatiu en un mercat que ja va augmentar al ritme del 21% durant el primer trimestre de l'any.

L'informe conclou que el sector serveis (que inclou comerç, allotjament, restauració i activitat immobiliària) "s'erigeix com l'únic àmbit d'activitat capaç d'accelerar el ritme de creixement, gràcies al seu dinamisme". Per tant, una vegada més, queda palès que el gran somni del canvi de model econòmic balear continua als llimbs.

La compravenda d'habitatges de segona ma està experimenta un "boom".

Un nou paradigma

Altres factors com la inversió, la producció industrial i la confiança empresarial han donat pitjors resultats que en el darrer trimestre de l'any passat, factors que la CAEB té en compte a l'hora d'augurar una fase de bonança econòmica sostinguda. La inversió, per exemple, creix un 4,1%, mentre que a finals d'any se situava en el 4,5%. Pel que fa a la confiança, Planas ha explicat que "ara mateix s'estan creant menys empreses i estan menys capitalitzades". Amb tot, hi ha altres indicadors positius, com és el del creixement de l'afiliació a la Seguretat Social, un rànquing en el qual, novament, les Pitiüses destaquen per sobre de Mallorca i Menorca, com es pot observar en el gràfic següent.

Pitiüses lidera el creixement del mercat laboral.

Tot i que la conjuntura es considera positiva, en general, la CAEB ha demanat al Govern que emprengui reformes abans que "els vents a favor que bufen", sobretot des de països competidors com Egipte i Tunísia, no es converteixin en una nova tempesta.

La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, durant la presentació de l'informe.
stats