BALEARS ‘GAY FRIENDLY’: TOLERÀNCIA O NEGOCI?
Balears 05/08/2016

L’Ibiza Gay Pride tenyeix l’illa de colors

Cultura, festa i reivindicació es fusionen en una setmana que atreu 50.000 persones de tot el món a les Pitiüses

A. Tur
2 min
Detall d’una de les carrosses de la rua del Gay Pride d’Eivissa, que enguany tenia com a eslògan ‘El color torna a casa’.

EivissaAmb l’eslògan ‘El color torna a casa’ es creava l’any passat a Eivissa la Gay Pride, una festivitat que anys enrere havia tingut molt de pes en el panorama gai internacional i que per deixadesa i falta de suport havia desaparegut. Ara s’ha tornat a posar en marxa, impulsada per l’associació LTGBI Eivissa i conscients de la importància de mantenir i cuidar un sector turístic que, només per aquests actes, té capacitat de mobilitzar 50.000 persones cap a les Pitiüses durant la primera setmana de juny, quan tant costa omplir els hotels. “En la nostra primera edició vàrem quedar a un 75% dels nostres objectius, però per a aquesta hem potenciat molt l’àrea de viatges, i això la converteix en un èxit”, explicava Antonio Balibrea mentre encara en tancava els preparatius.

Reivindicacions, cultura i festa

L’objectiu d’aquesta setmana, però, no només és atreure aquest segment, sinó aconseguir “ser molt reivindicatius, amb molta cultura i entreteniment”, diu Balibrea. Aquesta setmana s’organitza gràcies a la col·laboració d’administracions com el Consell d’Eivissa. La vicepresidenta segona, Marta Díaz, explica que encara “queda molta feina a fer per desterrar l’homofòbia, cosa que demostra que iniciatives com la Gay Pride conserven la seva raó de ser”. A més, Díaz recorda que Eivissa és una terra que s’associa amb l’esperit “de llibertat, tolerància i respecte”, i que per això és important donar la veu al col·lectiu LGTBI, “perquè durant una setmana soni encara més forta que mai”.

Durant la setmana del Gay Pride es varen dur a terme excursions guiades, exposicions, presentacions de llibres, obres de teatre familiar i simples trobades a la platja, però la part més esperada són els actes de cloenda, que varen tenir lloc el 12 de juny amb la marxa que aconsegueix reunir 200 persones que es distribueixen en sis carrosses. El lema d’enguany era ‘No t’aïllis, viu lliure. Stop homofòbia i transfòbia’. La consigna va ser cridada per la padrina jove de l’esdeveniment, la cantant Marta Sánchez, qui va reclamar “llibertat per estimar com a cadascú li vingui de gust”. L’acte va tenir el moment més emotiu quan es va recordar l’atac que poques hores abans havia patit un local gai a Orlando, als Estats Units.

stats