Balears 02/11/2017

L'Estat ajorna la decisió del tancament del Murterar

El Ministeri d'Energia resoldrà la qüestió en una altra reunió, programada per a dia 13 de novembre

Ara Balears
2 min
La reunió d'aquest dijous.

PalmaLa reunió entre la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat i el Ministeri d'Energia acaba sense fruits. La decisió sobre el tancament de la central del Murterar, juntament amb la reconversió de la central de Maó, haurà d'esperar fins a una propera reunió, que es durà a terme el proper 13 de novembre. La raó que han donat des de l'Estat és que "volen analitzar algunes qüestions abans del pronunciament".

A la reunió, hi han assistit el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia; el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, que ha recordat que el posicionament del Govern "és clar": canviar el model energètic actual i tancar o canviar les centrals contaminants de les Illes.

"Des de les Balears estam fent propostes concretes, serioses i fonamentades per donar compliment a aquests compromisos i pensam que el govern de l’Estat les hauria d’acceptar i fer-les seves per tal de poder tenir unes illes netes on el carbó no sigui la font d’energia de referència", ha apuntat Pons. Les propostes formen part del Pla de Transició Energètica, en el qual s'inclou, amb el tancament del Murterar a Mallorca i la conversió de la central a Maó, entre d'altres, arribar a utilitzar un 100% d'energia renovable el 2050.

El Ministeri sí que s'ha compromès, d'altra banda, a convocar una subhasta específica d'energies renovables per a les Balears. El mateix 13 de novembre, a part de parlar sobre el Murterar i la central de Maó, hi haurà una segona reunió amb el Ministeri, la Conselleria i els promotors d'energies renovables de l'Arxipèlag.

Reconversió per fases

El Govern vol tancar els dos primers grups del Murterar i reconvertir la central de Maó abans de 2020 i prosseguir, de manera gradual i fins al 2050, el tancament progressiu de la resta de grups de la instal·lació d'Alcúdia. Segons la Conselleria, "el procés ha d'incloure necessàriament un pla" pactat amb Endesa i els sindicats per al personal de la central.

Per illes, a Mallorca, a banda del tancament de la central d'Alcúdia, es preveu incrementar la producció de gas natural a Cas Tresorer i Son Reus per anar passant a un model de producció de gas natural i renovables. A Menorca, sense l'aprovació de la iniciativa per part del Ministeri, no es pot començar l'adaptació per passar la central de fuel a gas natural.

Un altre punt que necessita l'aprovació del Ministeri és la posada en funcionament del cable elèctric entre Mallorca i Eivissa, perquè la pitiüsa major pugui funcionar només amb els grups de gas natural i cable. D'altra banda, el Govern ha destacat la necessitat d'impulsar de manera paral·lela les renovables a Eivissa, ja que "ara per ara és l'illa amb menor implantació d'aquest tipus d'energies". Pel que fa a Formentera, el segon cable –que s'està començant a tramitar– s'ha de posar en marxa per poder tancar la central del Ca Marí.

stats