Publicitat
Publicitat

La resolució

L'Audiència defensa contundència i compliment efectiu de penes com a únic camí contra la corrupció


Retret major al president

Considera el tribunal que "no es poden tolerar comportaments que, en lloc de servir els interessos generals, serveixen a propòsits individuals i privats, i fulminen així el principi d'imparcialitat". A més, el tribunal retreu a Matas que ell era el president, "la més alta autoritat de l'Executiu balear", "el president de Balears" i que, precisament per ser qui era, li era exigible més imparcialitat i objectivitat que a qualsevol altre.

Pèrdua de confiança social

L'Audiència diu que Matas ha atemptat contra l'estat de dret i que els jutges s'han de pronunciar "contra els qui el degraden i el corrompen". La corrupció dels polítics, segons el tribunal, ha provocat la desconfiança dels ciutadans i, per això, la pena imposada és l'unic camí de recuperar la confiança de la comunitat en la vigència de la norma infringida pel delicte comès. I això just passarà si el corrupte sap que ha de complir.

Els ciutadans, els afectats

El tribunal adverteix que Matas no ha fet res per reparar el mal causat, "una reparació que és inexistent o nul·la pel conjunt de ciutadans, vertaders perjudicats pel delicte comès". Això es posa també en la balança del "no" a la suspensió de la condemna. Així mateix, el tribunal descarta que es pugui substituir la pena per una multa. "La gravetat del fet no queda penalment satisfeta amb una ridícula i exigua multa ni amb una de major".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF