L'Audiència confirma la decisió de Castro d'investigar l'exdirector general de l'IB-Salut pel cas Son Espases

El tribunal desestima el recurs d'apel·lació de Sergio Beltrán en què en demanava el sobreseïment

L'Audiència de Palma dona la raó al jutge Castro i demana que el director general de l'IB-Salut durant la legislatura de Jaume Matas, Sergio Beltrán, continuï investigat per la seva participació en les presumptes irregularitats en la concessió d'obra pública de l'hospital de Son Espases. Desestima així el recurs de l'acusat, que defensava que la seva participació en l'assumpte mancava de "transcendència penal". El magistrat li imputà presumptes delictes de prevaricació, frau a l'administració, malversació i tràfic d'influències en la seva actuació com a òrgan de contractació de la construcció.

Castro considerà que el concurs de l'obra pública es va voler manipular per part de l'expresident autonòmic Jaume Matas. Amb aquest objectiu, i "a mode d'instrument hàbil per pervertir i poder influir en el concurs i en la valoració de les ofertes", es contractà una empresa privada, Global PM Consultors SL, que s'encarregaria de realitzar la valoració de les ofertes.

L'Audiència exposa les seves sospites sobre les "veritables intencions que provocaren la contractació de Global PM". El tribunal considera que Bertrán "va posar en marxa" l'artifici per causar frau a l'administració i sosté que fou ell mateix qui entregà al president de la mesa de contractació un sobre, per mediació de Matas, que contenia les raons tècniques per justificar l'adjudicació a favor d'OHL".

Una empresa vinculada a 'la casa'

Segons l'instructor del cas, Global PM hauria estat "vinculada a 'la casa' perquè, entre altres motius, se li hauria oferit beneficiar-se d'una altra contractació amb la construcció i l'explotació de l'hospital". D'aquesta "activitat de col·laboració", n'hauria obtingut uns beneficis estimats en 6 milions d'euros, segons assenyalà el jutge.

La utilització de Global PM com a entitat d'assessorament econòmic extern hauria permès conèixer i influir sobre les ofertes. Amb aquest objectiu, el president Matas hauria fet arribar a la companyia, a través de l'exconsellera de Salut Aina Castillo, les raons tècniques que avalarien la concessió del concurs a favor de l'empresa OHL, amb la qual s'hauria concertat per acabar adjudicant-li l'obra tot i tenir menys punts que l'empresa Dragados.

Ho publicà el diari 'El Mundo'. Arran d'aquest fet, en un intent d'evitar l'escàndol, Matas hauria donat instruccions a l'aleshores consellera de Salut per tal que la mesa de contractació suspengués l'adjudicació. Tot plegat no passà desapercebut per l'opinió pública, motiu pel qual l'adjudicació va verificar-se finalment a favor de Dragados, en un fals intent d'eludir les sospites.

Ofertes en funció dels interessos del PP

A més de Beltrán, en el cas Son Espases també estan implicats Matas, l'exconsellera de Salut Aina Castillo i Jesús Peinado, responsable de l'assessoria Global PM i qui hauria elaborat la valoració de les diferents ofertes per al concurs en funció dels interessos del Partit Popular, aleshores al capdavant de la legislatura. A tots ells, el magistrat els va atribuir presumptes delictes de prevaricació administrativa, frau a l'administració, malversació de cabals públics i tràfic d'influències.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF