TRIBUNALS

Condemna a 'El Mundo' per haver vulnerat el dret a l'honor del jutge Pedro Barceló

L'Audiència obliga a indemnitzar el magistrat amb 45.000 euros per unes informacions en què l'acusaven de tracte de favor a Dolça Mulet en el cas Ajudes

L' Audiència de Palma ha confirmat una sentència del Jutjat de Primera Instància número 19 de Palma per la qual es condemna Rey Sol, l'empresa editora d' El Mundo/El Día de Baleares, el seu exdirector, Agustín Pery, i el periodista Esteban Urreiztieta per la intromissió il·legítima en el dret a l'honor del jutge Pedro Barceló. Els tres condemnats hauran d'indemnitzar Barceló amb 45.000 euros pels danys morals causats per articles d'opinió, informacions i un capítol del llibre d'Urreiztieta 'Mallorca és nostra. Crónica oculta del saqueo balear', en què s'acusava el jutge d'haver arxivat el cas Ajudes, també conegut com cas Cucanya, per la seva amistat amb la principal investigada, que aleshores era vicepresidenta i consellera de Cultura i Esports del Consell de Mallorca, Dolça Mulet ( Unió Mallorquina).

La sentència reprodueix un capítol del llibre d'Urreiztieta i diversos articles d'opinió i informacions publicats pel rotatiu balear en els quals es deia que Barceló va tornar al Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma, el que instruïa el cas Ajudes, i, gairebé sense llegir-ne el sumari, va anunciar que l'arxivaria.

També se l'acusava de pressionar el fiscal anticorrupció Juan Carrau perquè no s'oposàs a l'arxivament, igual que a la funcionària de l' Agència Tributària que va redactar un informe sobre el suposat mal ús dels doblers públics que es feia al departament que dirigia Dolça Mulet. Així mateix, s'afirma que Mulet va contractar a dit el fill del jutge, llicenciat en INEF, com a monitor d'esports.

La resolució judicial afirma que, tot i que alguns dels fets anunciats són certs, 'El Mundo-El Día de Baleares' i el periodista condemnat "han afegit a la seva informació expressions insultants i/o innecessàries per a la tasca informativa, la qual cosa no queda sota la llibertat d'informació protegida constitucionalment, a banda que impliquen una desqualificació personal i professional innegable".

La sentència obliga Rey Sol a publicar en portada, en una mida no inferior a un sisè de pàgina, que "la justícia restableix a Pedro José Barceló Obrador el seu dret a l'honor", i a les pàgines 4 i següents, l'encapçalament i la resolució judicial amb la mateixa difusió pública, i amb idèntiques característiques tipogràfiques que les informacions que varen originar el procediment.

L'actual titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma, Juan Manuel Sobrino, ha ordenat l'obertura de judici oral en aquest cas. El fiscal i l'acusació particular reclamen per a Dolça Mulet una pena de 6 anys i mig de presó.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF