VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Balears 21/09/2017

Ordenen que una mare torni la filla al país on viu el pare, denunciat per maltractaments

La Sala argumenta que l'existència de causes judicials obertes per violència de gènere "no afecta el procediment" perquè el tribunal d'Hongria n'és "plenament competent"

Anna Schnabel
3 min
L’Assemblea diu al TSJIB que la suspensió del TIL no causa perjudici

PalmaL'Audiència de Palma ha estimat el recurs d'un home denunciat per maltractaments per la seva exparella, a qui va demandar per haver fugit a Mallorca i haver-se endut amb ella la filla que compartien. El tribunal provincial, així mateix, obliga la mare a tornar i escolaritzar la nina a Hongria –el lloc on residien inicialment tots tres–, fent complir un dictamen del Tribunal de Budapest que data del maig de l'any passat.

El tribunal avala aquesta resolució, segons la qual el "lloc de residència" de la mare i la filla és a Hongria i no a Palma. "En cas d'incompliment –prossegueix la interlocutòria– podrà incórrer en responsabilitats civils i penals, com el delicte de desobediència a l'autoritat judicial". Així mateix, disposa el Jutjat de Violència contra la Dona número 2 de Palma, que el febrer d'enguany va denegar la restitució de la menor a Hongria i va considerar aplicable al cas el Reglament de la Comunitat Europea, perquè "estableixi les mesures necessàries per assegurar el compliment d'aquesta resolució". Igualment, imposa a la mare part de les despeses judicials.

L'home defensà, per part seva, que la seva exparella era ciutadana hongaresa, com ell, que van mantenir una relació de parella durant 10 anys, de la qual resultà la filla que comparteixen. A més, va exposar que "el domicili habitual de la família es trobava a Budapest" fins que, després d'una "crisi de parella" i sense comunicar-ho al seu exmarit, la mare va decidir traslladar-se amb la seva filla a Palma "ometent-ne el parador al progenitor" fins mesos després. Una vegada interposada la demanda, el Tribunal de Budapest escoltà l'home i dictaminà que el "lloc de residència de la seva filla" era el "lloc de residència a Hongria de la mare, fins que es dicti una sentència ferma en el procediment".

La dona, per la seva banda, s'oposà a la resolució del tribunal hongarès al·legant que feia més d'un any residien a Espanya, on la nina va a escola "amb normalitat" i "davant les incursions paternals". A més, assegurà que l'home "havia incomplit les seves obligacions paternofilials", ja que "no ha pagat ni un sol euro en concepte d'aliments de la filla". Tanmateix, subratllà que "la menor du ara una vida més ordenada i està degudament escolaritzada" i que l'execució de la sentència del Tribunal de Budapest podria ser contrària a l'"ordre públic" perquè existeix, entre altres motius, "una denúncia per maltractaments a Espanya en curs i també a Hongria".

L'Audiència de Palma subratlla que "el reconeixement i l'execució de resolucions judicials dictades a un estat membre han de basar-se en el principi de confiança mútua". La Sala argumenta, en aquest sentit, que l'existència de causes judicials obertes per maltractaments "no afecta el procediment perquè el Tribunal d'Hongria també és plenament competent per resoldre eventuals denúncies per aquest motiu".

Recurs

Aquest dijous mateix, l'advocat de la dona va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, en què reclama la presumpta vulneració d'alguns articles en el procediment judicial. Considera, tanmateix, que la resolució definitiva podria canviar completament segons la interpretació del reglament europeu amb relació a allò que és o no és "residència habitual".

Amb tot, la nina continua a hores d'ara a Palma, en companyia de la seva mare, mentre el pare espera a Hongria la resolució definitiva. El lletrat, tanmateix, assenyala que l'home va trigar força temps a interposar la demanda, fet que podria comportar que l'alt tribunal consideràs que l'home hauria assumit el canvi de residència de la seva exparella i filla, de manera implícita.

stats