RETALLADES
Balears 25/08/2013

L'Associació de Discapacitats de Calvià penja d'un fil

El seu futur es decidirà avui horabaixa en una gala benèfica a Peguera

Sara Castillo
2 min
L'Associació de Discapacitats 
 De Calvià penja d'un fil

Palma.El futur de l'Associació de Persones amb Discapacitat de Calvià (Asdica) penja d'un fil. En els últims dos anys de crisi econòmica, les ajudes i les subvencions públiques i privades han disminuït, fet que ha obligat Asdica a minvar gairebé la totalitat de les seves activitats. Tot i això, 35 famílies, 140 socis, treballadors i voluntaris volen continuar garantint l'existència de l'entitat -que ofereix serveis i ajudes als joves amb discapacitat intel·lectual des de fa 17 anys- i van engegar la campanya Llegaremos a tiempo al juliol. Avui finalitza en una gala benèfica a l'Auditòrium de Peguera i se sabrà si s'han recaptat els doblers suficients per mantenir la continuïtat de l'organització no lucrativa.

'Hi arribarem a temps?'

"Sense subvencions públiques ni de grans entitats financeres, sobrevivint amb dificultats i gràcies a donatius privats limitats, ens veiem vora de l'abisme, a punt de caure", deia el president d'Asdica, Joan Venys, en una carta de l'entitat. I hi afegia: "Hem decidit donar la volta a la situació". És així com a finals de juliol Asdica posava en marxa un projecte -encapçalat per voluntaris i joves experts en comunicació- per recaptar fons que evitassin "l'imminent tancament".

La campanya Llegaremos a tiempo va posar en marxa durant un mes un seguit d'activitats de difusió al carrer i a les xarxes socials de Twitter, es van distribuir 55 guardioles solidàries arreu de Calvià i es va rodar un curtmetratge dirigit per Jaume Pujol i protagonitzat per Antònia Torrens que retrata experiències dels joves discapacitats. I avui, el projecte conclourà en una gala benèfica.

Subvencions per a projectes

Asdica treballava gràcies a subvencions públiques i privades. Anualment, sortien convocatòries del Consell de Mallorca i del Govern, on l'entitat presentava projectes per tal de finançar-se. Ara, subsisteixen a partir de donacions particulars, de la Fundació ONCE -l'única que els ha atorgat doblers- i de les ajudes de l'Ajuntament de Calvià -que cedeix el local de l'associació i paga el telèfon-. Tanmateix, l'extint Departament d'Igualtat i Joventut del Consell de Mallorca encara deu doblers a Asdica des de 2009.

La treballadora social de l'associació, Anabel Sánchez, assegura que "seria trist que haguéssim de deixar de funcionar per problemes econòmics". Explica que si Calvià quedàs sense Asdica, "molts pares haurien d'assumir sols la cura general dels seus fills". La majoria de projectes estan pensats per tal que els joves pugin gaudir del temps lliure igual que la resta d'al·lots i "sense Asdica se'ls llevarien oportunitats".

Des de l'equip de comunicació de l'entitat, Hannah Mitchell assegura que "si cada calvianer donàs 20 cèntims durant un any, l'entitat podria viure durant cinc anys". Mitchell explica que si tanca Asdica, "en part seria un fracàs de la societat", ja que ara "és la responsable de si s'hi arriba a temps o no; és ella que ha de preservar el que vol".

Mitchell diu que el projecte "ha rebut un bon suport i rellevància mediàtica" gràcies a tots els voluntaris que hi han treballat a fons durant l'estiu. "Aquí són, al peu del canó amb l'aigua al coll", afegeix.

stats