Balears 04/05/2016

L’Aliança per l’Aigua d’Eivissa exigeix al Govern la posada en marxa de la dessaladora de Santa Eulària

És una de les mesures que demanen per evitar la sobreexplotació dels aqüífers durant l'estiu

Armando Tur
2 min
La visita del conseller Vidal.

EivissaL’Aliança per la Gestió sostenible de l’Aigua d’Eivissa va exigir ahir a la directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, la posada en marxa "d’immediat" de la dessaladora de Santa Eulària i de la interconnexió de totes les plantes de l’illa, un instrument que consideren "necessari" perquè no es repeteixin les situacions de sobreexplotació que els aqüífers eivissencs van patir l'estiu passat.

Malgrat això, la resposta no és gaire esperançadora. Segons la coordinadora de l’Aliança, Lidia Serrano, Garau els va dir "que no podien posar-la en marxa fins a haver superat un tràmit burocràtic". En particular, la directora es referia al traspàs de la titularitat de la planta que ara és propietat de l'Estat i que ha de passar a ser del Govern balear. Un cop passi això, Garau ha reconegut que poden passar vuit mesos fins que l’anell de connexió sigui una realitat.

A més, Serrano va exposar a Palma els tres punts sobre els qual treballarà la plataforma durant aquest estiu. Un d'aquests és perseverar en la demanda de la posada en marxa de la planta, però la resta van en altres sentits, com la constitució d’un observatori de l’aigua per conèixer de primera mà l’estat dels aqüífers, de les depuradores i dels treballs que els diferents ajuntaments realitzen en matèria hidràulica.

Recordem que la importància d'aquest darrer punt rau en el fet que, davant la situació de sequera que va decretar el Consell d'Eivissa i que va confirmar el departament de Medi ambient del Govern de la mà del conseller Vicenç Vidal, el Pla Insular d’Obres i Serveis (PIOS), mitjançant el qual el Consell inverteix en projectes d'infraestructura dels cinc municipis de l'illa, s'ha destinat exclusivament a cobrir la despesa d'obres relacionades amb l'aigua.

De tot això, Serrano n'ha passat compte als ajuntaments d'Eivissa, com també al Consell Insular de Formentera, en una reunió que ha servit per anunciar una campanya de conscienciació amb vista a l'estiu, que podria veure la llum a partir de l'1 de juny. A més, el municipi amfitrió, Sant Josep de sa Talaia, s'ha adherit a l'associació, cosa que no havia fet el passat 22 de març, Dia mundial de l'aigua i de la creació d'aquesta plataforma, "per problemes d’agenda", segons el regidor de Medi Ambient, Luis Ángel Guerrero. Ell mateix ha explicat que Sant Josep és "el municipi més castigat pels problemes d’aigua" i que dia a dia "exigeixen" saber com va la interconnexió i la posada en marxa de la dessaladora.

L'Aliança per la Gestió Sostenible de l'Aigua és una associació transversal que uneix tots els ajuntaments d’Eivissa i el Consell de Formentera, amb agents socials (com la Fundació Deixalles i l’Associació per la Conservació d’Eivissa i Formentera) i amb el sector privat (Aquàlia, Pimeef i Foment de Turisme). De moment, continuen treballant per determinar les línies de feina que representen aquest heterogeni grup, a més de les que els separen. Un exemple és el Decret de sequera, sobre el qual es va decidir que cada membre de l'Aliança hi faria les seves al·legacions per separat en comptes de voler fer-n'hi de conjuntes.

stats