EDUCACIÓ
Balears 21/01/2017

L’Ajuntament vol més dinamisme lingüístic als instituts

Fins dia 19 es podien presentar aquests plans, que aniran adreçats a cinc instituts de Ciutat

M.g.
2 min
Cort ha pressupostat 14.000 euros per dinamitzar el català a instituts.

PalmaL’Ajuntament de Palma s’ha volgut sumar a les iniciatives de la Conselleria d’Educació per normalitzar el català dins i fora de les aules. En aquest sentit, des de l’àrea de Cultura demanen a institucions o empreses que presentin projectes que dinamitzin la llengua. Fins dia 19 es podien presentar aquests plans, que aniran adreçats a cinc instituts de Ciutat -Son Pacs, Guillem Sagrera, Emili Darder, Arxiduc Lluís Salvador i el CEPA La Balanguera.

S’hi destinen 14.000 euros amb l’objectiu que entre el febrer i el maig es treballin aspectes actitudinals per millorar la percepció de l’alumnat sobre la llengua, reforçar la competència oral, donar a conèixer i promoure aspectes propis de la cultura catalana, organitzar activitats destinades als alumnes en les quals s’utilitzi el català com a llengua vehicular i difondre entre ells continguts en català adequats a la seva edat.

Projecte pilot

La directora general de Cultura de l’Ajuntament, Francisca Niell, explica que es tracta d’un projecte pilot, a partir de la detecció per part de les administracions que “tot el sistema lingüístic s’ha ressentit de les polítiques anticatalà”. A més, assegura que és important que hi hagi “sintonia” amb els centres. “No s’ha fet en cap moment des de la imposició, sinó amb la col·laboració”.

Si l’experiència dona resultats, amb vista al curs que ve es repetirà. “Hi haurà un altra dinàmica dins els mateixos centres que farà que puguin dedicar un esforç més al tema lingüístic”, assegura Niell. A Palma, normalitzar el català esdevé més complicat que a altres zones de les Illes. “Hi ha pobles on el mateix professorat o l’alumnat és tan catalanoparlant que ja absorbeix els altres amb la seva pròpia dinàmica”, apunta Niell. Lamena, però, que a Palma “és complicat”, ja que “hi ha barriades que poden haver rebut més població immigrant, com altres zones on ha costat més que el català sigui la llengua d’ús”.

stats