L'Ajuntament impulsa el parc agrari de Sant Jordi per fomentar l'agricultura de proximitat

Des d'aquest dijous i fins diumenge 9 d'octubre es realitzen les II Jornades d'estratègia de paisatge

L'Ajuntament de Palma impulsarà el Parc Agrari de Palma a Sant Jordi. L'objectiu fonamental és establir una xarxa consolidada d'agricultura de proximitat. Així ho han presentat el tinent de batle d'Urbanisme, Antoni Noguera, i el director general de l'àrea, Gabriel Horrach, recalcant la "importància de posar en valor el paisatge del Pla de Sant Jordi", en paraules del primer.

Tot i que es pretén que aquesta consolidació es dugui a terme d'aquí a 20 anys (segons les observacions i interpretacions que s'han pogut realitzar en d'altres parcs agraris de l'Estat, com el del Baix Llobregat), Horrach creu que "ja hi ha una producció molt important per valorar i hi ha projectes de gran qualitat". D'aquesta manera, se cerca la "cohesió" dels projectes del parc agrari i fer de Palma " un dels principals mercats ecològics de l'Estat".

Des de Cort també s'impulsa la connexió de la Platja de Palma amb el Pla. I es vol reforçar la formació, la innovació, ja que "si no n'hi ha, serà molt difícil fer rendible l'activitat agrícola el dia de demà", ha destacat Horrach. Conservar el paisatge és una de les altres metes que es desenvolupen en el pla general de la ciutat, que es pretén aprovar aquest 2017. "Si entenem que el paisatge és el principal recurs, s'ha de preservar", ha dit el director general. Tot i així, ha assegurat que no només se n'ha de cuidar la part estètica, sinó que s'ha de convertir "en un espai que funcioni tan bé com sigui possible".

Recursos hídrics

Noguera també ha volgut donar importància a la necessitat de gestionar correctament els recursos hídrics perquè el parc agrari "pugui esdevenir amb èxit". "No només és una oportunitat agrària, sinó patrimonial, etnològica i arqueològica", ha afegit Noguera. Pel que fa als molins, la idea de Cort és que passin de ser d'elements catalogats a entendre'ls com un conjunt paisatgístic.

Des d'aquest dijous i fins diumenge 9 d'octubre es realitzen les II Jornades d'estratègia de paisatge, que estaran enfocades, precisament, a contrastar les vivències d'aquí amb el debat extern. Hi haurà taules rodones coordinades per la UIB i ponències d'experts d'altres indrets de l'Estat per definir les estratègies que cal seguir. Diumenge es realitzarà, també, una cicloruta des de la plaça de les Meravelles a la Platja de Palma, per tot el Pla de Sant Jordi i l'Horta de Baix.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF