Balears 03/06/2013

L'Agència Tributària evita implicar la infanta Cristina al cas Nóos

Hisenda fa servir els arguments de l'advocacia del govern Rajoy per salvar-la del delicte fiscal

Enric Borràs Abelló
3 min
La infanta podria estudiar separar-se

PalmaL'Agència Tributària torna a salvar la infanta Cristina de Borbó. La mateixa entitat que -segons l'Audiència de Palma- ja va esquivar d'una manera "que no es comprèn" parlar de la possibilitat que la duquessa de Palma fos cooperadora del seu marit, Iñaki Urdangarin, en delictes fiscals i blanqueig de doblers, evita de nou implicar-la al cas Nóos i la blinda d'aquestes acusacions.

En la resposta al jutge José Castro sobre els aclariments que aquest havia demanat pel que fa a la implicació de la filla del rei -que s'ha notificat avui- l'Agència Tributària s'agafa als arguments de l'advocacia de l'Estat per deixar-la a part. La possible implicació en els delictes fiscals era l'única porta que l'Audiència de Palma havia deixat entreoberta perquè Castro pogués citar la infanta Cristina com a imputada.

D'una banda l'Agència Tributària -en concret la delegació especial de Catalunya- diu que no pot afegir res a l'informe que va fer el gener i sobre el qual el jutge havia demanat que s'aclarís "qualsevol llacuna o contradicció" a partir de les crítiques que n'havia fet l'Audiència. Segons l'Agència Tributària, aquell informe era per la via administrativa i ara ha passat a ser penal de manera que aquelles actuacions "no es poden reobrir fins que no acabi el procés penal".

L'advocacia del govern Rajoy com a escut

A més a més l'Agència Tributària s'escuda amb la resposta de l'advocacia de l'Estat pel que fa a la petició de l'Audiència sobre els possibles delictes fiscals de la infanta. La reprodueix i recorda que, segons els advocats del govern Rajoy, no es poden imputar als dos socis d'una societat els problemes pels guanys que són només per a un dels dos.

Els delictes fiscals s'investiguen a Aizoon, l'empresa que era propietat d'Urdangarin i la infanta al 50% i que el duc de Palma hauria fet servir per cobrar feines de consultoria a diverses multinacionals -estalviant-se d'incloure els guanys a la seva declaració de la renda- i per facturar a l'Instituto Nóos, buidant la fundació dels diners públics que anava cobrant de diverses administracions.

Els advocats del govern Rajoy havien dit que l'Agència Tributària no podia dir res sobre la cooperació de la infanta "en la drefraudació de l'impost de societats de 2006, 2007 i 2008 d'Aizoon" per "la senzilla raó que a Aizoon no se li ha imputat cap delicte fiscal", com a mínim per ara, i de totes maneres "en cap cas" es podria referir a l'any 2006 perquè és un exercici "prescrit penal i fiscalment".

També entenen que no es pot considerar Cristina de Borbó cooperadora dels delictes fiscals del seu marit "pel sol fet de ser soci administrador d'una societat" -tot i que segons l'Audiència això hauria bastat perquè aturàs Urdangarin de cometre cap il·legalitat via Aizoon-. "Per participar d'un delicte contra la hisenda pública cal una prèvia participació conscient dirigida a defraudar-la, ja sigui induint l'autor a cometre el delicte o cooperant amb ell", mantenen els advocats de l'Estat, i asseguren que "no s'han trobat indicis" que la infanta hagi participat en delictes contra Hisenda.

La infanta continua impune

La resposta de l'Agència Tributària fa ara encara més difícil que la filla del rei d'Espanya acabi declarant pel cas Nóos, tot i que el jutge la va citar com a imputada en una citació que l'Audiència de Palma va suspendre. Els delictes fiscals eren l'única possibilitat que Cristina de Borbó declaràs en un cas en què el jutge José Castro ja ha interrogat més de dues-centes persones entre testimonis i imputats, incloent-hi les treballadores de la neteja de l'assistenta personal d'Urdangarin o personal administratiu que just havia fet un dia de feina per la trama Nóos.

stats