SALUT
Balears 29/08/2013

Kovacs diu que més del 85% de pacients millora

La fundació calcula que la NRT ha permès estalviar 49 milions en despesa pública

Ara Balears
2 min

Palma.La Fundació Kovacs informà ahir que més del 85% dels pacients derivats pel Servei de Salut i que són sotmesos a la tècnica de la intervenció neuroreflexoteràpica (NRT) veuen com la dolença de coll o esquena desapareix o millora. Així ho experimenta, segons les dades de la fundació, el 85,6% dels pacients amb dolor que irradia al braç o la cama i el 90,2% dels que tenien mal cervical, dorsal o lumbar. A més, el 79% dels pacients abandonaren la medicació i menys de l'1% va ser operat.

Aquestes xifres les donà a conèixer ahir el president de la fundació, Francisco M. Kovacs, qui afirma que l'aplicació d'aquesta tècnica permet un estalvi als comptes públics -que entre 2004 i 2012 ha arribat als 47,4 milions d'euros- perquè fa innecessàries o redueix dràsticament les intervencions quirúrgiques, les proves diagnòstiques, la utilització de fàrmacs o de tractaments rehabilitadors. De 2004 desembre de 2012, tractar aquests pacients (sense la NRT) hauria costat al Govern 60,2 milions d'euros i en costà 12,6. En els cinc primers mesos de 2013 es calcula un estalvi de 2 milions.

La majoria dels pacients derivats són aquells a qui els han fallat quasi tots els tractaments i acumulen una mitjana de 180 dies amb un dolor intens. Des de 2004 la fundació ha practicat 122.761 actes mèdics a 17.344 pacients derivats pels metges d'Atenció Primària.

Kovacs anuncià també que les publicacions científiques de la fundació han assolit al juliol els 342,762 punts de "factor impacte", l'estàndard internacional més usat per valorar la trajectòria investigadora d'una entitat, que es considera consolidada pel Ministeri de Sanitat en arribar als 10 punts.

La crisi ha dut la fundació a prioritzar les investigacions que repercuteixen ràpidament en la millora de l'assistència als pacients i en la gestió eficient dels recursos públics. En aquest moment, la fundació té 28 projectes d'investigació en marxa, en què participen 694 investigadors, entre ells professionals de les Balears. La web de l'esquena de la fundació -de difusió de salut pública- ha sumat 500 milions de visites al juliol.

stats