Balears 02/08/2015

Joves de Son Macià restauren una antiga trencadora d'ametlles

"Disposar d’una trencadora a prop pot ser un estímul per a petits productors, que ara mateix no mantenen els ametllerars perquè no són prou rendibles", afirma l'Associació de Pagesos i Artesans

Ara Balears
3 min

PalmaAquest diumenge el poble de Son Macià recupera una indústria tradicional relacionada amb el camp. Es tracta d’una màquina de trencar ametlles construïda als anys 40 del segle XX a Porreres i que havia caigut en desús fa més de 30 anys. Fa dos anys, un grup d’amics de Son Macià i Felanitx que pertanyen a l’Associació de Pagesos i Artesans de Son Macià la descobriren i decidiren restaurar-la.

La màquina es trobava en un estat de degradació molt avançat, però ha pogut ser restaurada i ja pot funcionar a ple rendiment. També es recupera una màquina triadora, que formava part de la mateixa indústria porrerenca i que separa el bessó de la clovella, cosa que facilita molt la tria manual.

En l'actualitat hi ha tres indústries grans que centralitzen i trenquen ametlla a l’engròs. Fins fa algunes dècades, però, tal com explica l'Associació de Pagesos i Artesans de Son Macià, molts de pobles de Mallorca on el cultiu de l’ametller era important tenien maquinària pròpia. Aquestes màquines eren construïdes per menestrals del mateix poble i s’adaptaven a les necessitats específiques dels productors.

El paper d’aquestes indústries era fonamental: permetia a pagesos i petits comerciants trencar i vendre directament el bessó, fet que donava valor afegit al seu producte. Disposar d’una trencadora a prop permet que moltes famílies puguin trencar ametlles just abans de ser consumides (un pic trencades s’han de consumir o envasar aviat), la qual cosa també contribueix a conservar els receptaris tradicionals per fer llet d’ametlla o torrons.

"A les darreres dècades", explica l'organització en un comunicat, "s’han tancat moltes trencadores i milers d’hectàrees d’ametllerars s’han perdut. Darrera això es perden coneixements tradicionals, patrimoni agroindustrial i un paisatge amb el qual els mallorquins ens sentim identificats. Recordem que a Mallorca queden al voltant de sis trencadores tradicionals, la majoria gestionades per gent gran".

Al llevant de Mallorca no hi ha cap trencadora activa fa anys. La de Son Macià podrà donar servei als pagesos de la zona i evitar així desplaçaments llargs per trencar uns pocs quilos d’ametlla.

La triadora.

Paisatge, sobirania, economia local i coneixement tradicional

Els objectius de l’associació, afirmen els seus integrants, no són econòmics: "Pensam que aquesta màquina pot contribuir a mantenir i recuperar ametllerars que es troben semiabandonats, cosa que indirectament contribuiria a una millora del paisatge. Disposar d’una trencadora a prop pot ser un estímul per a petits productors, que ara mateix no mantenen els ametllerars perquè no són prou rendibles".

L’associació ha adequat un local al poble i qualsevol persona que vulgui trencar ametlles podrà fer-ho fent-se'n soci i aportant una mínima quantitat destinada al manteniment de la maquinària.

Segons els pagesos de l'associació, tot i que l’ametlla de Mallorca és molt apreciada a les Illes i a fora, aquest cultiu passa per moments difícils: "La sequera perjudica una part important dels ametllerars illencs" i, a més, "s’han detectat diversos fongs molts agressius que afecten l’ametllerar, fet que obliga molts pagesos a arrabassar els arbres afectats".

Això contrasta amb un augment important del preu de l’ametlla degut a factors externs, com la forta demanda global de bessó d’ametlla. "Ens trobam, per tant, davant un moment clau per a la conservació dels ametllerars a Mallorca i tot allò que els envolta", assegura l'associació, que aposta "pel manteniment d’aquest cultiu i creu que podria tornar a tenir un paper molt important al camp mallorquí".

stats