Publicitat
Publicitat

ENTREVISTA

Josep-Maria Terricabras: “No som fagocitadors de territoris”

El filòsof i candidat per Esquerra Republicana a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, era ahir a Palma per presidir un acte de campanya

El filòsof i candidat per Esquerra Republicana a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, era ahir a Palma per presidir un acte de campanya. MÉS ha demanat el vot per a Esquerra o Compromís i Terricabras diu que s’implicarà en la defensa de les Balears. Ja ho va fer quan va donar doblers a la caixa de resistència per la vaga de docents.

Ajudaria al procés sobiranista a Catalunya, un bon resultat d’Esquerra a les europees?

Sí, s’hi va en el context del procés i l’interès que tenim a canviar les polítiques europees s’acompanya d’un interès perquè Europa ens reconegui. Un mal resultat seria un retrocés en les nostres aspiracions.

Al Parlament europeu li quedarà temps per dedicar a les Balears?

Si sóc elegit, he de defensar que a les Illes se’ls apliqui la insularitat, que s’aplica a Ceuta i Melilla i a les Canàries però aquí no. Hem de continuar denunciant l’indigne Tractament Integrat de Llengües que es carrega la cultura i l’escola en català. M’hi sento implicat; sóc, de fa molts anys, convençut de la integritat del territori.

La crispació del procés sobiranista no pot perjudicar l’Arxipèlag?

Aquí ja s’han fet maltractaments molt grossos, no vull dir que no se’n puguin fer més, cada dia em sorprenen. Però carregar més sobre una part del territori, si l’altra s’ha fet independent, seria augmentar les ganes del sotmès d’emancipar-se. Podria ser que alguns dirigents espanyols descobrissin que el que cal és tractar bé els territoris.

Des del Principat s’ignora massa la realitat illenca?

Hi ha un cert desconeixement i, paradoxalment, el desconeixement sovint s’ha interpretat com unes ganes enormes d’apoderar-nos de no sé què. Les dues coses juntes fan que a vegades la relació sigui més difícil. Hem de conèixer millor la realitat de les Illes i haurem de demanar als illencs que tinguin la bona voluntat de pensar que no som fagocitadors de territoris. Els que hem patit que ens fagocitin tindrem el seny de no fagocitar ningú.

Quin paper haurien de tenir les Balears en el procés sobiranista?

Primer han de tenir un procés intern, ningú pot imposar a les Illes què han de fer. Cada illa és cada illa i un mallorquí no se sent balear. Per avançar cap a la sobirania, cada illa ha d’establir la seva capacitat de creixement de consciència col·lectiva. I hauríem d’arribar a un sistema confederal amb el País Valencià i cadascuna de les illes. A Barelona no s’ha de decidir què es fa a l’aeroport de Palma, per exemple.