ELECCIONS

José Ramón Bauzá: “Que Rodríguez ha d’acabar una etapa ho he dit sempre”

Afronta les eleccions amb el pes d’una legislatura que ha estat de tot menys tranquil·la. José Ramón Bauzá (Madrid, 1960) aspira a la reelecció sabent que no obtindrà la majoria de fa quatre anys.

Deis que les vostres enquestes us donen entre 24 i 26 escons. Ho interpretau com un càstig?

No, sobretot tenint en compte que som la comunitat referent en recuperació econòmica, en reducció d’atur i en la creació d’ocupació. Era la nostra feina i el nostre compromís. El que decideixin els ciutadans és el que val i ho acceptarem.

Baixa la desocupació i es creen llocs de feina, però molts d’aquests són precaris. Què proposau perquè es creï feina de qualitat?

La major precarietat és no tenir feina. Ara s’estan creant 40.000 llocs de feina i volem crear-ne 40.000 més d’estables. Durant el Pacte, cada dia 69 persones anaven a l’atur. Ara, cada dia 188 firmen un contracte, tres de cada quatre indefinits.

Un altre repte que no s’ha assolit és el de no gastar més del que s’ingressa. Tot i les retallades. Deis que és pel sistema de finançament. Rajoy en promet ara un de nou. Estam igual que fa quatre anys.

Complir el dèficit és el que fa tota persona a ca seva i ens permet estalviar-nos els interessos bancaris. El que s’ha demostrat és que la diferència es deu al sistema de finançament, que és injust. Rajoy va explicar els motius de per què no ha arribat un nou sistema: Espanya estava al punt del rescat, era impossible assumir-ho.

En el darrer sospir s’ha aprovat un règim fiscal. El vostre propi conseller d’Hisenda diu que cal avançar més i es perden les inversions estatutàries amb vista al futur. Compensaran els incentius fiscals?

No hi té res a veure. Les inversions eren fins a 2014. No és una modificació del REB, és un nou règim fiscal. L’oposició ho ha volgut mesclar.

Les noves inversions eren inabordables pel govern d’Espanya.

Si fóssiu reelegit, reclamaríeu les inversions estatutàries que han quedat pendent als darrers anys?

El primer que hem hagut de fer és evitar tornar les inversions que varen venir i que es varen gastar en despesa corrent. Ara, òbviament, reclamarem tot el que jurídicament es pugui reclamar.

Tot i que continuam amb dèficit, vós proposau abaixar imposts, entre els quals hi ha el de patrimoni, que paguen els que tenen patrimonis superiors als 700.000 euros. És una prioritat?

Com més baixos estiguin els imposts, sempre que l’activitat econòmica sigui alta, com ara, més recaptació es té. Al principi apujàrem els imposts perquè teníem recessió. Ara que hi ha creixement, et pots plantejar abaixar-los. L’impost de patrimoni suposa gravar dos pics el mateix. És injust.

Un altre impost que no acceptau és l’ecotaxa. Amb temporades de rècord turístic, quin és el problema d’aplicar una ecotaxa?

Si hem tingut increment de visitants és perquè no hi havia ecotaxa. Els professionals del turisme ens han demanat no cometre els errors d’èpoques passades.

La legislatura acaba i no sabem què passarà amb les prospeccions. El termini és de 18 mesos perquè es presentin els informes i es faci una resolució. Estam dins el termini. Sempre he estat contundent en contra de les prospeccions petrolíferes.

Amb el TIL, ja sabeu on us equivocàreu per rebre tanta contestació de la comunitat educativa?

De la comunitat educativa, no, d’una part de la comunitat educativa que no està d’acord amb el trilingüisme; la que hi està d’acord és la que ens ha ajudat a definir el projecte. Defensam el trilingüisme perquè pensam que és el millor. Segurament s’hauria pogut fer millor, sense cap dubte. He demanat a oposició i sindicats propostes per millorar l’aplicació del trilingüisme, però totes les que han fet no volien millorar-ne l’aplicació, sinó impedir-la per permetre la immersió.

Per què no us reuníreu mai amb els docents com us ho demanaven?

Qui té delegades les competències en matèria educativa és la consellera d’Educació.

Però per a temes d’altres àrees, sí que us heu reunit amb col·lectius.

En negociacions, no. Les negociacions sempre les ha duites la Conselleria corresponent.

Us apuntàveu com a mèrit no dur imputats a llistes, però a diversos municipis presentau agrupacions d’electors amb batles imputats.

Només a dos pobles. Han estat decisions individuals.

En algun municipi heu presentat llista al marge de les agrupacions d’electors constituïdes. Ha passat a Pollença, però la decisió l’ha presa la junta local. Nosaltres complim el nostre codi ètic.

Mostrar la porta a José María Rodríguez no és arriscat amb els resultats que abans comentàveu i la influència que té Rodríguez?

Només vaig contestar una pregunta dient el de sempre i algú ha volgut interpretar el que li ha interessat: que José María Rodríguez ha fet una gran feina al PP i que ell, com tots, tenim una etapa de responsabilitat i Rodríguez haurà d’acabar una etapa. Ho he dit sempre.

Mantenir-se al Govern passa per pactar amb Ciutadans?

Per mantenir-nos en el Govern hem d’aconseguir la màxima confiança dels ciutadans i allò important és generar governs estables.

Però veis Ciutadans la força més pròxima per entendre-s’hi?

Veig que hem d’esperar al 24-M per veure quins són els resultats.

Si quedàssiu a l’oposició, quedaríeu al capdavant del partit?

Sempre he dit que hi estaria a les verdes i a les madures i assumiré la responsabilitat que la ciutadania desitgi, al Govern o a l’oposició.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF