Publicitat
Publicitat

Joan Veny i Clar critica "les agressions del centralisme" a la llengua en la seva investidura com a Honoris Causa

El dialectòleg i lingüista rep un reconeixement més a la seva carrera

El dialectòleg i lingüista Joan Veny i Clar ha estat nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears ( UIB). "Aquest reconeixement és realment d'una satisfacció enorme", ha expressat Veny i Clar tot just després de plantar l'arbre que ha escollit als jardins de l'edifici Ramon Llull de la UIB. "És l'arbre de l'amor. Des de petit el vaig veure créixer", ha explicat. I amb més sentiment, ha afegit: "L'amor és un sentiment universal: a les paraules, a la vida, a la societat, a l'univers".

El padrí del doctorand, el doctor Jaume Corbera, ha posat en valor el vessant de professor, investigador i patriota de Veny i Clar, així com el seu treball per la defensa del català com a eix vertebrador del país. Per part seva, Veny i Clar ha fet una crida a defensar la dignitat davant "les agressions del centralisme" i ha criticat –"estan calçats per aigua, ha afirmat"– aquells que defensen que el castellà és una llengua pròpia de les Illes: "Tant ho ha estat, que sempre li hem dit foraster".

Els motius que han duit la UIB a nomenar Veny i Clar Doctor Honoris Causa

L'investit ha realitzat una lliçó magistral sobre els dialectes, en la qual ha fet referència a les arrels del llenguatge de les diverses Illes, explicant-ne la diversificació. També ha defensat, sobre la llengua, que "cal saber que hi ha una dimensió més ampla, que és la llengua estàndard" i una d'altra de més petita, que és la "col·loquial". I que "són compatibles l'una i l'altra". També ha mostrar l'agraïment a amics i companys de professió, així com a aquells a qui considera els millors "mestres", com Antoni Maria Badia Margarit, Francesc de Borja Moll i Joan Alcover.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF