BALEARS ‘GAY FRIENDLY’: TOLERÀNCIA O NEGOCI?
Balears 05/08/2016

Jan Gómez: “Les realitats del turisme gai i del col·lectiu LGTBI local són diferents”

El president de l’Associació Ben Amics valora la situació

Jaume Ribas
3 min
Jan Gómez: “Les realitats del turisme gai i del col·lectiu LGTBI local són diferents”

PalmaFa 25 anys que Ben Amics treballa per la defensa dels drets del col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) de Balears. És l’associació de referència del col·lectiu a les nostres illes i combina la lluita al carrer i la col·laboració amb les institucions per posar fi a les situacions de discriminació i marginació que sovint pateix el col·lectiu. Jan Gómez n’és el president actual.

Les Illes Balears són tan gay friendlies com promocionen alguns touroperadors?

És evident que a les empreses els convé vendre una imatge de seguretat, de diversitat, d’espais molt inclusius... Però realment no és del tot així. El 2013, per exemple, hi va haver unes agressions a prop de Gomila. Varen atacar una parella d’homes turistes. Aquest cas no va tenir la repercussió que mereixia per por que pogués afectar el turisme. I després, òbviament, la realitat de les persones del col·lectiu LGTBI que viu aquí no és la mateixa que aquelles persones que ens visiten de vacances i que normalment van a llocs més específics i sovint també més protegits.

Se sol dir que el turisme gai “gasta més” i se’l valora per aquest motiu. Què n’opinau, d’això?

Que és un estereotip, no té gens de sentit. Dir que els gais gasten més quan viatgen és com dir que els agrada més la moda, que tenen més bon gust o que les lesbianes són més masculines. Ser LGTBI no et fa tenir cap condició social o econòmica determinada. A més, com es fan aquestes estadístiques? Es demana l’orientació sexual a tots els turistes? Per què no hi ha dades de quant gasten només els turistes heterosexuals? És que no té gens de sentit.

Des de Ben Amics, de vegades heu denunciat una ‘doble moral’ quan parlam de turisme LGTBI.

Sí, realment el que veníem a dir és que si ens venen les nostres illes com un espai per al turisme LGTBI, s’han d’assegurar els drets d’aquesta comunitat. No té sentit invertir recursos a atreure el turisme gai si no garantim que no patiran discriminacions. En aquest sentit, hem avançat molt amb l’aprovació de la llei contra la LGTBI-fòbia i esperam millorar encara més.

Com valorau la llei contra la LGTBI-fòbia que va aprovar el Govern abans de l’estiu? Ja s’han gestionat denúncies o teniu algun cas que us permeti veure si està funcionant?

No. En aquests tres mesos escassos no hi ha hagut cap denúncia i de moment no ho podem valorar. A més, encara no s’ha desplegat el règim sancionador. Allò que sí que podem dir és que estam treballant amb les conselleries d’Educació, de Salut i de Presidència per elaborar un pla de desenvolupament de la llei amb vista a tres anys, i també que ja hem treballat en una campanya per fomentar les denúncies a través d’aquesta llei en cas que hi hagi algun abús.

La vostra associació fa temps que reclama dades més fiables i transparents sobre les agressions per motiu d’identitat o orientació sexual. Aquest aspecte es tindrà en compte?

Sí, la veritat és que aquest és un punt important de la nova llei, que també val a dir que té un caràcter més pedagògic que no sancionador. A les Balears patim històricament un problema, que és el desconeixement. No en tenim dades fiables, no sabem quina magnitud té cadascun dels problemes que afecten el nostre col·lectiu i no sabem ben bé com actuar. Per això vàrem demanar que la nova llei inclogués aquesta qüestió de manera transversal en totes les estadístiques que elabori la Comunitat. De moment, només disposam dels informes d’algunes ONG, com els que elabora Save the Children sobre assetjament escolar, i dels informes del Ministeri de l’Interior sobre delictes d’odi, que inclou les denúncies per qüestió d’identitat o d’orientació sexual.

Per altra banda, la Conselleria d’Educació diu que a finals d’aquest agost o a principis de setembre s’aprovarà un protocol d’atenció a menors transsexuals a les escoles, que Ben Amics demanava des de fa temps.

Sí. Hem treballat amb ells per elaborar-lo, i també amb l’Oficina de protecció dels menors. Creim que pot ser una eina molt potent i molt útil Avui, les i els docents no tenen eines per saber com actuar ni com treballar amb menors transsexuals. Aquest protocol inclourà material imprès i tasques de formació, que serviran perquè els professionals puguin atendre correctament els casos que hi pugui haver. Ara només estam pendents d’alguns tràmits burocràtics i, efectivament, s’aprovarà aviat.

stats