Interculturalitat

Isidor Marí impartirà una conferència sobre l'acolliment lingüístic

El sociolingüista eivissenc visitarà aquest dimecres la UIB per parlar sobre interculturalitat i bones pràctiques

Isidor Marí impartirà aquest dimecres, 26 d'abril, de 17 a 20 h a la Universitat de les Illes Balears el seminari 'Un projecte intercultural compartible per tothom. L'acolliment lingüístic de la immigració: bones pràctiques'. El sociolingüista parlarà, d'una banda, de la importància de gestionar la diversitat equitativament en una societat, la balear, que té la taxa més elevada de població estrangera de l'Estat i, de l'altra, de la necessitat d'elaborar estratègies lingüístiques en el moment de l'acolliment per aconseguir una integració lingüística amb èxit.

Per Marí, el concepte d'interculturalitat s'ha d'entendre com un compromís de reconeixement recíproc i relació activa i participativa entre els diferents grups culturals presents en la nostra societat. Només així, diu, podrem aspirar a la construcció conjunta d’un marc de convivència sostenible i d’un projecte compartit de futur.

Gestionar la diversitat equitativament

Pel filòleg, no hi ha acolliment sense cap llengua i, per tant, és necessari fer un bon enfocament de les estratègies lingüístiques en el moment de l'acolliment. Marí, a més, creu que esdevé imprescindible que la llengua oficial pròpia del país sigui present, en alguna mesura, des del primer moment de l'acollida.

Llicenciat en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona l'any 1972, Marí començà la seva carrera acadèmica com a professor de la Facultat de Filosofia i Lletres de les Balears (1972-1980), on va dirigir el Departament de Llengua i Literatura Catalanes i va intervenir directament en la incorporació de la llengua catalana al sistema educatiu de les Illes Balears. Del 1980 al 1988 fou cap del Servei d’Assessorament Lingüístic de la Generalitat de Catalunya i promogué, entre altres iniciatives, el centre de terminologia TERMCAT,  que dirigí de 1988 a 1997. Fou subdirector general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1989 i 1996 i director dels estudis d’Humanitats i Filologia de la Universitat Oberta de Catalunya (1996-2009). També fou el president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (2010-14) i des del 2007 dirigeix l'Oficina d'Assessorament Lingüístic de l'IEC.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF